За міліметр від смерті: львівські хірурги врятували воїна, діставши осколок із серця

Команда кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інституту Амосова врятували життя українського військового Романа Клізи, у якого буквально в серці застряг сантиметровий осколок. Незважаючи на складність операції, лікарям вдалося витягти частину боєприпасу, і тепер український боєць йде на поправку. Про унікальний випадок розповіли 19 квітня співробітники клініки в соцмережах.

У публікації йдеться, що 42-річний український захисник до війни працював водієм за кордоном, а після повномасштабного вторгнення пішов на фронт, де став аеророзвідником. У грудні минулого року отримав важке поранення, потрапивши під удар ворожого безпілотника.

“Ми вийшли на позиції і тільки підійшли до бліндажа, як до нас прилетів дрон. Далі нічого не пам’ятаю”, — згадує той день Роман.

Бійця доставили в лікарню в Дніпрі, де він пролежав у комі дев’ять днів. Поранення було серйозним — вибухом пошкодило ділянку в правій частині мозку, але найстрашнішим було осколкове поранення, тому що один з осколків боєприпасу застряг у грудній клітці буквально в міліметрі від дуги аорти.

Хірургам вдалося витягти осколок, який застряг за міліметр від аорти
З грудей бійця хірурги дістали осколок у півтора сантиметра

“У будь-який момент частинка металу могла пошкодити аорту і захисник помер би за лічені секунди”, — зазначили лікарі.

Тим часом щойно стан Романа трохи покращився, його перевезли спочатку до столиці, а потім до львівської клініки у відділення кардіохірургії.

“Під час втручання ми розкрили грудну клітку, мобілізували аорту і дугу та безпечно вийняли уламок, який застряг у стінці аорти, не пошкодивши при цьому життєво важливі структури. Операція тривала дві години. Тепер життю пацієнта нічого не загрожує”, — розповів керівник Центру серця та судин лікарні Роман Домашич.

Роман Кліза робить перші кроки після операції
Роману необхідна операція з відновлення дефекту черепа

Також Роману довелося позайматися, щоб зробити перші кроки, оскільки через травму головного мозку в чоловіка була паралізована рука та порушена координація. Лікарі зазначили, що на воїна чекає тривала реабілітація, а також нейрохірургічна операція з відновлення дефекту черепа.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

14 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

19 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

19 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

19 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

2 дні ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

2 дні ago