Святий Грааль молодості: знайдено вітамін, що вповільнює старіння

У новому дослідженні італійські науковці розбиралися, як старіння виглядає на біологічному рівні. Ознаки старіння складають довгий список клітинних змін. Ці ознаки є дуже складними й пов’язаними процесами, які непросто виявити. Натомість в око при старінні впадає зовнішня малорухливість. То яким чином можна уникнути ранніх вікових змін на клітинномі рівні. 

Засвоює кальцій та загоює ДНК

Вітамін D вже давно є улюбленцем дослідників, оскільки він важливий для побудови м’язів і кісток, які втрачаються й слабшають з віком. Якраз без достатньої кількості вітаміну D підвищується віковий ризик втрати м’язів і падінь, пише ScienceAlert.

Медики десятиліттями рекомендували добавки вітаміну D людям з остеопорозом та для профілактики переломів кісток, бо вітамін D допомагає засвоєнню кальцію.

Та виявляється, прийом вітаміну D також може допомогти зменшити пошкодження ДНК. Крім того, вітамін D сповільнює епігенетичне старіння, а люди з низьким рівнем вітаміну D – біологічно старші. 

Однак, отримати достатню кількість цього вітаміну тільки з харчування чи перебування на сонці може бути складно. Та все ж варто намагатись. 

Адже дослідження показують, що прийом високих доз вітаміну D може бути шкідливим. Добавки вітаміну D здатні взаємодіяти з рецептурними ліками, наприклад, зі статинами, що знижують рівень холестерину.

Таким чином, хоч і може здатися логічним поповнити низький рівень вітаміну D, експерти кажуть, що споживання більшої кількості вітамінів у вигляді добавок не обов’язково краще для здоров’я, особливо у вікових пацієнтів. 

Ольга Степанова

Recent Posts

До яких особистих даних військовозобов’язаних громадян може отримати доступ ТЦК

Президент України Володимир Зеленський підписав зміни до закону про реєстр призовників, військовозобов'язаних і резервістів "Оберіг".…

39 хв. ago

Закликами до мирних переговорів Орбан намагається зірвати підтримку Україні – ISW

Угорський премʼєр-міністр Віктор Орбан намагається переключити увагу західних країн з допомоги Україні на можливі мирні переговори з…

45 хв. ago

Джерело ціаніду: чому небезпечно їсти вишні з кісточками

Вишня – смачна та корисна ягода, улюблена багатьма. Але що робити з кісточками, які зазвичай ми…

55 хв. ago

Атака безпілотників у Росії: влада готує евакуацію населення

Вночі 7 липня безпілотники атакували Воронезьку область РФ, повідомив губернатор Олександр Гусєв. За його словами,…

1 годину ago

Прогноз магнітних бур на 7-9 липня: якою буде сонячна активність

Магнітні бурі впливають на атмосферний тиск, через це деякі люди можуть відчувати головний біль, втому…

1 годину ago

Занепокоєння та страх: союзники США не вірять, що Байден проживе ще чотири роки

Союзники Сполучених Штатів у приватних розмовах висловлюють гостру занепокоєність станом здоров'я президента США Джозефа Байдена. Їх…

1 годину ago