Мобільна медична капсула: інноваційна розробка українців. ВІДЕО

Легкі, мобільні та адаптовані до умов фронту – стабілізаційні контейнери. Це мобільні медичні капсули для порятунку військових на передовій. Вони обладнані всім необхідним, аби надати першу допомогу пораненому бійцю. Такі контейнери виробили українські інженери і військові медики разом із французькими волонтерами, пише  5.ua.

Медична капсула підвищує шанси врятувати життя воїна. Контейнер мобільний. Тут можна надавати допомогу пораненим бійцям на шляху до найближчого стабілізаційного пункту.

За оцінками медиків, половина поранених бійців гине на шляху до стаціонарних стабілізаційних пунктів. Або ж відбувається зараження інфекцією, що призводить до ампутацій. Аби зменшити такі вИпадки, українські інженери, військові медики і французькі волонтери створили стабілізаційний контейнер. Француз Дам’ян Аррі-Марен надає гуманітарну і медичну допомогу українським військовим. Аби розробити медичну капсулу, три місяці провів на фронті.

“Усі медики нам говорять одне й те саме. Битва і боротьба за життя українських бійців – це битва проти часу. Ідея була в тому щоб скоротити час евакуації і відповідно врятувати життя і здоров’я більшої кількості бійців”, – розповідає керівник проєкту STABNET Дам’ян Аррі-Марен.

Стабілізаційний контейнер – автономний. Він обладнаний двома інверторними генераторами. Якщо один виходить із ладу або потребує відпочинку, автоматично вмикається другий. Безперервно кожен із них може працювати до 6-тьох годин. Контейнер можна легко буксирувати будь-яким повнопривідним автомобілем або фургоном завдяки невеликій вазі. Також є теплоакустична ізоляція, аби ворог не зміг побачити медичну капсулу.

Окрім кардіомонітора, контейнер має операційний стіл, портативний УЗД-сканер, апарат ШВЛ, кисневий концентратор і ручний дефібрилятор.

“Ці всі прилади були враховані згідно протоколу надання невідкладної медичної допомоги міністерством охорони здоров’я, і в максимально стислому варіанті, але вбудовані, влаштовані, прилаштовані, для того щоб лікарі, які знаходяться в медичних пунктах, могли надати весь аспект своїх вмінь, знань і навичок, для рятування життя поранених”, – пояснює лікарка-хірургиня спеціальної медичної частини ЗСУ Людмила Сакали.

Але є ще над чим працювати.

“Пропонується використання цього контейнеру на відстані від зони бойових дій 2, 4, 8 км, але ми з вами всі розуміємо що це зона небезпечна, йдуть обстріли, використовують безпілотні літальні апарати, дрони, тому для мене один із самих головних було безпека. На превеликий жаль, даний контейнер поки що виробниками не обладнаний відповідною бронею захисту, тому я зробив це перше зауваження, що на мою думку, він має бути броньованим”, – зазначає головний хірург ЗСУ Костянтин Гуменюк.

Перші 10 таких контейнерів планують відправити у найгарячіші точки фронту.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

2 години ago