Порівняно з куркою чи яловичиною, морепродукти можуть здатися дорогим продуктом, тому, побачивши ціну нижчу за звичайну, можна піддатися спокусі купити товар. Однак є деякі дешеві продукти з риби та морепродуктів, яких слід завжди уникати.
Видання The Take Out з’ясувало у шеф-кухарів, яку дешеву рибу не варто купувати в жодному разі.
За словами шеф-кухаря Хосе Моліна, тунець може бути “складним” через процеси заморожування і розморожування, необхідні для правильного приготування, і він порівнює його з лобстером за складністю приготування вдома.
Шеф-кухар ресторану Matsu Вільям Ейк стверджує, що якщо рецепт передбачає запікання або обсмажування, не варто витрачати гроші на свіжого тунця.
Крім того, тунець вважається брудною рибою через високий рівень вмісту ртуті. Що старша риба, то більша туша і вища концентрація цього важкого металу.
Шеф-кухар Вільям Ейк каже, що він би уникав тілапії в 10 випадках із 10:
Зазвичай вона вирощується в дуже поганих умовах, за нею не доглядають, і загалом це просто низькоякісна риба, яка не варта своєї ціни, якою б дешевою вона не була.
Тилапію також називають сміттєвою рибою через погані методи вирощування на фермах в Азії, зокрема, Китаї, або Латинській Америці. З’явилися повідомлення про те, що риба на цих фермах харчується відходами життєдіяльності тварин, зазнає впливу заборонених хімікатів, містить заборонені антибіотики та протимікробні препарати.
Рибу-монаха іноді називають “лобстером бідняка” через передбачуваний схожий смак і текстуру хвоста – єдиної частини риби, яка їстівна і продається. Рибу-монаха також називають “морською телятиною”.
На думку шеф-кухаря Лорана Туронделя з LT Steak & Seafood, незважаючи на універсальність і доступність, риба-монах все ж може не коштувати своїх грошей:
Воно того не варте. Якщо я витрачаю гроші на морепродукти, я хочу отримати щось, що здається мені хорошим, а риба-монстр мене не влаштовує.
У сомі мало ртуті, а також багато пісного білка, жирних кислот омега-3 і омега-6 і вітаміну B12, але варто двічі подумати про покупку цієї риби. Вона може бути напхана небезпечною кількістю антибіотиків і заборонених хімікатів, особливо якщо риба вирощена в Китаї або В’єтнамі.
Близько 80% цієї риби у світі видобувають у Новій Зеландії, де розташований перший у світі стійкий промисел апельсинового великоголова, сертифікований Морською опікунською радою.
Ця риба може бути досить старою, адже вона може жити до 150 років. Чим старша риба, тим більше в ній ртуті.
Фонд захисту довкілля рекомендує їсти цю рибу не частіше ніж двічі на місяць, якщо ви жінка, та один раз на місяць, якщо ви чоловік, через високий вміст ртуті. Організація також має серйозні екологічні побоювання щодо методів розведення та вилову цієї риби, бо її ловлять донним траловим методом, що завдає шкоди океанському дну та призводить до надмірного вилову.
Риба багата пісним білком, омега-3 жирними кислотами, вітаміном D, селеном і вітаміном B-12. Єдина проблема, пов’язана з камбалою, – це донний траловий промисел.
“Вона нагадує мені низькоякісну версію дуврської підошви. У ній немає того чистого, ніжного смаку. Якщо вже я обираю білу рибу, то краще витратити трохи більше на те, що дійсно смакує”, – зазначив шеф-кухар Лоран Турондель з LT Steak & Seafood.
Шеф-кухар Лоран Турондель радить завжди платити за рибу класу “суші”. Хоча ви можете розглядати дешевші варіанти, але не варто цього робити, оскільки таке рішення пов’язане з високим ризиком харчового отруєння і зараженням паразитами.
За словами Чіка Еванса з Maxie’s Supper Club & Oyster Bar, ціна на фермерську рибу зазвичай нижча, і вона доступніша, ніж дикі сорти. Однак така риба може містити певні промислові хімікати, покликані змінити зовнішній вигляд риби та/або антибіотики, які необхідні рибі, щоб залишатися здоровою в поганих умовах вирощування.
Фермерська риба також містить меншу кількість корисних поживних речовин, як-от омега-3 жирні кислоти, порівняно з дикою рибою. Крім того, вона створює небезпеку для довкілля, включно з хворобами, паразитами та концентрованими рибними відходами.
“Заморожування вбиває свіжість і позбавляє рибу смаку. Якщо ви хочете отримати відмінні на смак морепродукти, завжди краще використовувати свіжі”, – радить шеф-кухар Лоран Турондель.
Чік Еванс радить завжди купувати рибу або в день, коли ви плануєте її готувати, або, в крайньому разі, за день до цього.
В Україні викрили масштабну аферу з підпільними кол-центрами, які обдурювали громадян Чехії. Учасники схеми представлялися…
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив негайно посилити геологорозвідку та буріння нафтових свердловин. На його…
Одна з ключових фігур цифрової трансформації оборонної сфери покидає міністерську посаду. Заступниця міністра оборони Катерина…
Грузинська випічка може бути простою й швидкою. Домашні хачапурі легко готуються без духовки та складного…
Польські прикордонники масово повертають в Україну наших громадян, які порушили місцеві закони. Іноземців, засуджених за…
Українці, які накопичили борг за газ, ризикують залишитися без постачання, навіть попри воєнний стан. Закон…