Абсолютне зло: стало відомо, яка ковбаса найшкідливіша для організму

Корисної ковбаси не буває. Навіть більше, немає ковбаси, яка була б абсолютно нешкідливою. Є лише така, що може завдати організму більшої або меншої шкоди. Медики розповіли, який вид ковбас найшкідливіший для людей.

Народна мудрість: усе, що корисно, те не смачно, а все, що смачно, те шкідливо. Наочним прикладом цього постулату є ковбаса. Завдяки різноманітним харчовим добавкам і хитрим технологіям приготування, виріб, якому так далеко до відбірного м’ясного продукту, як неандертальцю до космосу, вабить гурманів, немов наркотик.

Насправді ж тільки дуже дорогі сорти ковбас виготовляються із м’яса. Та й ті фабрикують за такою технологією, що вся користь від м’яса зводиться нанівець. Решту ж роблять із чого завгодно. Ось далеко не повний перелік компонентів, що входять до складу ковбасних виробів: кісткове борошно, яєчна шкаралупа, панірувальні сухарі, соя, жир, сіль, нітрити та різноманітні підсилювачі смаку.

Якщо додати до цієї таблиці Менделєєва ще й шкідливі технології приготування, то вийде справжня “бомба уповільненої дії” для організму, кажуть медики. Вся різниця лиш у тому, що одна така “бомба” може вибухнути раніше, а інша трохи згодом.

Отже, гастроентерологи склали своєрідну градацію шкідливості ковбас: від найменш шкідливої до найшкідливішої.

Варена ковбаса

Її відносять до тих, які шкодять найменше. Попри те, що вона також містить у собі все, що завгодно, такий вид ковбаси піддається найменшій термічній обробці. А це вже непогано.

Ліверна ковбаса

Раніше така ковбаса вважалась навіть корисною, адже її виготовляли з печінки. Але тепер туди йдуть усілякі субпродукти, обрізь сала і взагалі те, що не потрапило до більш дорогих ковбас. Та якби тільки це! Там також використовують загусники, консерванти та інші шкідливі інгредієнти.

Копчена ковбаса

Доволі шкідливий продукт. При копченні в ній утворюються різні хімічні сполуки, які, накопичившись в організмі, можуть стати спусковим механізмом серцево-судинних захворювань, хвороб шлунку і легень та навіть спровокувати онкологічні захворювання.  

Сирокопчена ковбаса

Такі ковбаси містять у собі найбільше м’яса. Та водночас у них багато жиру. Крім того, вони буквально нашпиговані натрієвими сполуками, спеціями та всілякими канцерогенами, які подовжують строк придатності такого виробу. Адже зазвичай такі ковбаси коштують найдорожче, і їх “не розмітають” із вітрини за один день.

Напівкопчена ковбаса

Саме такі ковбаси – найшкідливіші з усіх. Адже їх спочатку варять, потім смажать, а після того ще й коптять. Переоцінити вміст канцерогенів у такому виробі неможливо. Отже така ковбаса – це суцільна шкода. І її краще взагалі не купувати.

…Їжте овочі зі свого городу. І залишайтеся здорові.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні продовжують мобілізувати пенсіонерів, хто відмовляється – в’язниця

На Дніпропетровщині суд засудив пенсіонера до трьох років позбавлення волі за ухилення від мобілізації. Амур-Нижньодніпровський…

3 хв. ago

Розкриття банківської таємниці в Україні: експерт пояснив, в чому криється небезпека

Ідея міністра фінансів Сергія Марченка про розкриття банківської таємниці в Україні має низку загроз. Таке рішення може…

11 хв. ago

ЗМІ розповіли про штраф сина Порошенка: сума може збільшитись

Військовозобов'язаному синові народного депутата Петра Порошенка Олексію, нібито загрожує штраф через неявку за військовим порядком.…

21 хв. ago

Меркель висловила сумнів, що Україна може зберегти незалежність

Україна без підтримки США та НАТО не зможе зберегти свою незалежність після нападу Росії. Таку думку висловила колишня…

30 хв. ago

283 000 грн: в Україні британський кіт коштує, як новий автомобіль

На спеціалізованих порталах, зокрема на популярному сайті OLX, часто публікуються оголошення про продаж елітних порід тварин, що…

38 хв. ago

Штрафи для українських водіїв за радіо: кому та де загрожує покарання до 13 тис. грн

В Україні багато хто здивується, що за користування радіо у власному автомобілі можуть стягувати штрафи.…

45 хв. ago