Названо 10 найкращих овочів та фруктів для довголіття

Існує дуже багато факторів, які впливають на ваш вік: генетика, навколишнє середовище, стрес, вживання тютюну та ваш раціон. І хоча деякі аспекти – поза нашим контролем, ми можемо приділяти більше уваги тому, що їмо. 

Допомогти уповільнити старіння можуть, наприклад, горіхи, риба, різні трави та спеції. Проте портал Eat this, not that зосередився саме на фруктах і овочах, які, як показують дослідження, можуть уповільнити старіння та збільшити загальну тривалість життя.

1. Червонокачанна капуста

Ця капуста відноситься до сімейства хрестоцвітих, а це означає, що вона є потужним джерелом сірковмісних антиоксидантів, які називаються глюкозинолатами. Дослідження виявили, що вони разом з антоціанами є ще однією потужною сполукою в капусті, яка допомагає знизити ризик серцевих захворювань, раку, артриту, і нейрогенеративних захворювань. 

2. Гриби

Хоча не всім подобається смак грибів, вони є справжнім джерелом довголіття. Багато досліджень свідчать, що гриби захищають від легкого когнітивного порушення (MCI). Також доведено, що поліфеноли та антиоксиданти в грибах захищають від хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних захворювань.

3. Чорниця

Чорниця, яку часто називають суперпродуктом, багата на антиоксиданти, зокрема антоціани, які можуть сприяти довголіттю. Ці потужні сполуки борються зі стресом і запаленням, станами, пов’язаними з хронічними захворюваннями та старінням. Включення чорниці у ваш раціон може зміцнити ваше здоров’я в короткостроковій перспективі, а також може сприяти довшому і здоровішому життю.

Дослідження, опубліковане в Gerontology, також показало, що споживання чорниці може допомогти знизити ризик вікових неврологічних розладів, таких як хвороба Альцгеймера, деменція та хвороба Паркінсона.

4. Брокколі

Брокколі багатф на клітковину, вітамінами С і К, залізо і безліч інших антиоксидантів, які, як було показано, знижують ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця та рак.

5. Буряк 

Буряк часто залишають поза увагою, але ці яскраві земляні коренеплоди є справжньою скарбницею поживних речовин, включаючи клітковину, фолієву кислоту, марганець, калій, залізо та вітамін С. Завдяки високому вмісту нітратів буряк і його сік пов’язують із численними перевагами для здоров’я, такими як покращення кровотоку, зниження артеріального тиску та підвищення продуктивності фізичних вправ.

6. Манго

Манго з їхнім солодким тропічним смаком приносить не лише насолоду смаковим рецепторам, але й дарує довголіття. Ці соковиті фрукти наповнені вітамінами А і С, які відіграють вирішальну роль у імунній функції та здоров’ї шкіри.

Клітковина в манго може покращувати травлення та допомагати підтримувати здоровий мікробіом кишечника, який є важливим компонентом загального здоров’я та довголіття.

7. Авокадо

Авокадо є суперпродуктом, який пов’язують із безліччю переваг для здоров’я. Наприклад, авокадо багате на клітковину, яка може допомогти знизити ризик серцевих захворювань і покращити здоров’я кишечника.

Дослідження також показали, що авокадо може допомогти знизити рівень “поганого” холестерину, що може безпосередньо допомогти знизити ризик серцевих захворювань, а також зменшити хронічне запалення. Також авокадо багатий на поживні речовини та антиоксиданти, які можуть допомогти знизити ризик нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Паркінсона, Альцгеймера та деменція.

8. Шпинат

Якщо ви шукаєте їжу з високим вмістом поживних речовин, то листова зелень як шпинат, капуста, рукола завжди є хорошим варіантом.

По-перше, листова зелень загалом пов’язана з уповільненням зниження когнітивних функцій через її поживні речовини та біоактивні сполуки, такі як лютеїн, бета-каротин, нітрати та фолієву кислоту. Також було виявлено, що шпинат, можливо, допомагає знизити артеріальний тиск через високий рівень калію. На додаток до цього, одне дослідження також виявило, що щоденне вживання шпинату допомагає підвищити рівень лютеїну, який може безпосередньо допомогти знизити ризик дегенерації жовтої плями — вікового захворювання очей.

9. Капуста Кале

Капуста Кале допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань. Крім того, одне дослідження показало, що сік капусти може допомогти знизити ризик ішемічної хвороби серця.

10. Полуниця

Згідно з дослідженням British Journal of Nutrition, додавання полуниці до вашого раціону може допомогти з когнітивними функціями, що пов’язані з віком – наприклад, пам’яттю.

Інше дослідження показало, що полуничний порошок може допомогти покращити пам’ять і знизити симптоми депресії у деяких чоловіків і жінок середнього віку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

14 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

14 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

14 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

15 години ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

15 години ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

15 години ago