Шоколад — один із найпопулярніших смаколиків, та не всі його види однаково безпечні для здоров’я.
Як знайти серед сотень упаковок на полицях справді якісний продукт — пояснила нутриціолог Людмила Матішинець.
Оптимальна користь для здоров’я починається зі 70% какао — саме така концентрація забезпечує наявність флавоноїдів, які діють як антиоксиданти, покращують стан судин і зменшують запалення.
Фахівці радять вживати 20–30 г шоколаду з 85% вмістом какао кілька разів на тиждень.
Зокрема, дослідження показали, що щоденне споживання такого шоколаду протягом трьох тижнів:
Корисні інгредієнти:
Чого краще уникати:
Звертайте увагу не лише на відсоток какао — в складі може бути 70% какао, але цукор стоїть першим у списку інгредієнтів, а це означає, що його в складі найбільше.
Ідеально, якщо цукру не більше 20–25 г на 100 г шоколаду, а в списку інгредієнтів він займає третє місце чи нижче.
Що з підсолоджувачами
Шоколад на основі еритриту, стевії чи алулози може бути гарною альтернативою, якщо ви уникаєте цукру (наприклад, при діабеті чи на дієті).
Аспартам і сукралоза — небажані через неоднозначні дослідження щодо їх впливу на метаболізм.
Що можна:
Чого краще уникати:
Правильний вибір шоколаду — це не тільки про смак, а й про свідомий підхід до харчування.
Якщо ви планували вступати до аспірантури на бюджет – варто поквапитися. Наступного року кількість безкоштовних…
Ліквідація в Росії генерала Ярослава Москалика та провідного інженера, яки модернізував російські РЕБи, Євгена Ритікова надихнула українців…
Президент США Дональд Трамп може зазнати глибокого розчарування, дізнавшись, що на церемонії прощання з Папою…
Шкідливі звички — це не лише про куріння чи переїдання. Це будь-які повторювані дії, які…
Нещодавно міністр освіти і науки України Оксен Лісовий повідомив, що з 1 вересня 2025 року в…
Якщо банк вибачив чи анулював вашу кредитну заборгованість, не поспішайте радіти – це може вплинути…