Квашену капусту можна назвати суперфудом, бо вона дуже доступна і має багато корисних властивостей.
Про це розповіла лікар-дієтолог, терапевт Олена Єгорова. Експерт порадила квасити капусту вдома або ж, якщо купувати, то уважно читати склад, – там окрім солі та власне самої капусти більше нічого не має бути.
“У квашену капусту часто додають оцтову кислоту або пастеризують сам продукт. Оцет прискорює дозрівання продукту, але зменшує його корисність вполовину. Так само і через пастеризацію в квашеній капусті зменшується кількість корисних речовин”, – зазначила співбесідниця.
Медик зазначила, що квашена капуста містить лише 23 ккал на 100 грамів, і завдяки цьому вона майже не сприяє набору ваги. У ній є багато різних мінеральних речовин, у тому числі калій, кальцій, залізо, марганець, вітаміни групи В, вітаміни А та К і дуже багато вітаміну С.
Також у капусті є багато пребіотиків – це речовини для розвитку корисної мікрофлори, “їжа” для корисних бактерій, пробіотиків – лакто- і біфідобактерій (здатні стимулювати активність захисної мікрофлори кишківника, – Ред.).
У квашеній капусті міститься молочна кислота і трохи оцтової кислоти. Кислоти утворюються шляхом ферментації сирої капусти, бактерії змінюють властивості сирої капусти, вона стає квашеною, і тоді властивості овочу змінюються – він стає за певними показниками корисніший, аніж сирий.
“Вітаміни групи В, вітамін К, мінеральні речовини, бактерії – все це необхідно для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту та імунної системи”, – підкреслила Єгорова.
За її словами, якщо у людини знижена секреторна активність щодо вироблення шлункового соку, то корисні речовини, які є в капусті, можуть допомогти роботі шлунку. У тому разі, якщо є надто висока секреторна активність, варто обмежити споживання цього продукту. Слід спиратися на своє самопочуття – це найголовніший критерій для дорослих під час формування раціону.
Вживання квашеної капусти дуже корисне для кишківника, оскільки посилюється перистальтика (так називають скорочення стінок порожнистих трубчастих органів, яке відбувається хвилеподібно, – Ред.), тобто людина не буде мати закрепів.
Квашена капуста містить велику кількість клітковини, частина якої не перетравлюється. Дієтолог додала, що клітковина з капусти дуже корисна, вона здатна, як віник, вимітати все зайве з нашого кишківника:
“Кишківник – це частина нашої імунної системи. Там живуть корисні бактерії, які виробляють низку компонентів не лише для допомоги травленню, а й для імунної системи. Американська асоціація дієтологів і британський Інститут раку радять вживати квашену капусту для запобігання онкології кишківника”.
Капуста допомагає перетравлювати вуглеводи, особливо цукор, який може бути природним чи додаваним. Завдяки такій властивості цей продукт допомагає підшлунковій залозі і запобігає розвитку діабету другого типу.
Молочнокислі бактерії сприяють роботі печінки, допомагають їй боротися з токсинами. Крім того, компоненти, які є у квашеній капусті, сприяють тому, щоб в організмі не відкладалися ліпопротеїди низької та дуже низької щільності, які можуть циркулювати у крові та при порушенні цілісності судин призводять до утворення атеросклеротичних бляшок.
Квашена капуста може захищати наші судини й допомагати печінці зв’язувати ці ліпопротеїди. Якщо люди їдять продукти, в яких є “погані” жири, то саме компоненти квашеної капусти можуть сприяти їхньому виведенню з організму.
Вітаміни групи В, які є у цьому продукті, необхідні для здоров’я шкіри, волосся і нормального функціонування нервової системи, – допомагають формуванню мієлінових оболонок аксонів нервових клітин (аксон – відросток нервової клітини, який проводить нервові імпульси до органів, – Ред.).
Хронічним гіпертонікам не варто споживати понад 100 грамів квашеної капусти на день. Їсти капусту варто вдень, бо в ній є сіль, яка затримує рідину в організмі, і якщо споживати її у вечірній час, зранку може бути набряклість.
При загостреннях гастритів, виразковій хворобі шлунку, гострому панкреатиті, постійній печії, синдромі подразненого кишківника за наявності больових відчуттів варто відмовитися від споживання цього продукту. При рефлюкс-езофагіті слід обмежити кількість квашеної капусти в раціоні.
Якщо у людини після споживання продукту виникає метеоризм, або є відчуття роздування в кишківнику, то теж бажано квашену капусту перестати споживати чи зменшити її кількість у раціоні.
На день можна споживати 100-200 грамів цього продукту. Її варто їсти тричі на тиждень. Під час споживання квашеної капусти доросла людина має сама відчувати, чи підходить їй цей продукт, і робити висновки щодо подальшого включення її в раціон.
Квашену капусту можна споживати як гарнір з м’ясом, рибою та овочами. Не бажано їсти її з овочами, які насичені крохмалем (крохмалистими вважають, у тому числі картоплю й кукурудзу).
Запивати їжу, зокрема, і квашену капусту – не можна. Найкраще за 15-20 хвилин до їжі пити чисту негазовану воду. Вода трохи змиє соки та ферменти, заповнить трішки шлунок, і після цього людина зможе з’їсти менше. Мінімум 40 хвилин після їжі пити небажано. Є виняток – можна випити трохи кави еспресо.
З чим можна їсти капусту:
У капусті майже немає калорій і, якщо її їсти з білковими продуктами, то це сприятиме підтриманню фізичної форми. Таким поєднанням продуктів можна обідати і вечеряти.
Дієтолог також пояснила, чи можна їсти квашену капусту на ніч:
“Важливий нюанс – вечеря має бути до 19 години, інакше – вранці можна прокинутися з набряками на обличчі”.
Капусту також можна їсти з овочами, наприклад, тушкувати з буряком, морквою, з кабачками. Крім того, квашену капусту додають у вінегрет. У цьому салаті вона може бути як замість солоних огірків, так і разом з ними.
Квашена капуста однаково корисна як для дорослих, так і для дітей. І протипоказання майже такі ж самі. Лікар-педіатр Леонід Дубей розповів, кому не можна їсти квашену капусту, яка користь продукту для дитячого організму, а також, як краще його вводити у раціон дітей:
“Є кілька важливих моментів, які слід враховувати, під час введення цього продукту у раціон. Починати давати цей продукт дітям краще після 2-3 років у малих дозах, спостерігаючи за реакцією організму”.
Якщо є будь-які хронічні захворювання чи підозри на алергію, перед введенням цього продукту в раціон варто проконсультуватися з педіатром. Не слід давати квашену капусту дитині щодня, краще обмежитися невеликими порціями кілька разів на тиждень.
Як правильно давати:
Не варто давати дитині квашену капусту щодня, достатньо додавати її у раціон кілька разів на тиждень у невеликих порціях.
Корисні властивості для дітей:
Лікар зазначив, що через велику кількість солі в квашеній капусті, дітям краще давати її в обмежених кількостях, оскільки надлишок солі може впливати на роботу нирок і підвищувати артеріальний тиск.
Крім того, у маленьких дітей шлунок та кишківник можуть бути чутливими до ферментованих продуктів. “Тому вводити квашену капусту в раціон дітей слід обережно, спочатку в дуже малих кількостях, спостерігаючи за реакцією організму”, – порадив педіатр.
Дубей назвав кілька груп дітей, яким не рекомендують давати цей продукт.
Ось кому не варто давати квашену капусті:
Крім того, квашену капусту не слід давати дітям, які мають проблеми з артеріальним тиском. Якщо у дитини є проблеми з тиском або захворювання серцево-судинної системи, високий вміст солі у квашеній капусті може погіршити стан здоров’я.
ЗМІ повідомляють, що кілька російських нафтопереробних заводів перебувають на межі закриття. Якщо це станеться, то…
В Україні для громадян, які змушені були покинути свої домівки через війну та отримали статус…
Цивілізований світ має зрозуміти одну річ: якщо зараз не повернути силу міжнародного права, то весь…
У Європі стартують різдвяні ярмарки — казкові локації, які щороку приваблюють мільйони туристів. Глінтвейн, ароматний…
Деякі українські монети можна продати за десятки тисяч гривень через їхні колекційні особливості. Наприклад, майже…
Коли комусь подобаються мистецькі вироби, а комусь ні – це цілком нормально. Однак якщо більшість…