Нове дослідження Північно-Західного університету США ставить під сумнів користь очищення соками, припускаючи, що така дієта може принести більше шкоди, ніж користі, пише New Voice .
Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що навіть триденна дієта, що складається виключно з овочевих та фруктових соків, може викликати зміни в кишкових та оральних бактеріях, які пов’язані із запаленням та зниженням когнітивних здібностей.
Вчені розділили здорових дорослих на три групи. Перша група вживала лише сік, друга — сік із цілісним продуктом, а третя — лише цілісні рослинні продукти.
Аналіз зразків слини, мазків зі щік та калу, взятих до, під час та після дієт, виявив значне збільшення кількості бактерій, пов’язаних із запаленням та проникністю кишечника, у групи, яка пила лише сік. У той же час група, що вживала цільну рослинну їжу, показала більш сприятливі зміни в мікробіомі. Група, що поєднувала сік з їжею, також мала деякі бактеріальні зрушення, але менш серйозні, ніж у групі, яка вживала лише сік.
Результати дослідження показують, що вживання соку без клітковини може порушити мікробіом та призвести до довгострокових негативних наслідків для здоров’я.
«Більшість людей вважають вживання соку корисним засобом очищення організму, але це дослідження пропонує перевірити реальність, — каже старший автор дослідження доктор Мелінда Рінг . — Вживання великої кількості соку з малим вмістом клітковини може призвести до дисбалансу мікробіоми, що може мати негативні наслідки, такі як запалення та погіршення здоров’я кишечника».
Справа в тому, що при вичавленні соку з фруктів та овочів видаляється значна частина клітковини, яка необхідна для харчування корисних бактерій, що виробляють протизапальні сполуки. Без клітковини починають розмножуватися бактерії, що люблять цукор, якого в соках міститься надміру. Це порушує баланс кишкового та орального мікробіома.
Дослідження також показало, що оральний мікробіом піддається різким змінам під час дієти, що складається лише із соків. Вчені виявили зменшення кількості корисних бактерій Firmicutes та збільшення кількості бактерій Proteobacteria, пов’язаних із запаленням.
«Це наголошує, наскільки швидко вибір дієти може впливати на популяції бактерій, пов’язаних зі здоров’ям, — каже Рінг. — Мікробіом ротової порожнини, мабуть, є швидким барометром впливу дієти».
Отримані результати наголошують на необхідності подальших досліджень впливу соків та інших дієт на мікробіом, особливо у дітей, які часто вживають соки замість фруктів.
«Поживний склад сокових дієт, зокрема рівень цукру та вуглеводів, відіграє ключову роль у формуванні мікробної динаміки як у кишечнику, так і в порожнині рота, і має бути ретельно врахований», — каже Марія Луїза Саво Сардаро, одна з авторів дослідження.
Дослідження також акцентує увагу на важливості клітковини у харчуванні. Лікар Рінг радить: «Якщо ви любите соки, розгляньте можливість змішування, щоб зберегти клітковину, або поєднуйте соки з цілісним продуктом, щоб збалансувати вплив на ваш мікробіом».
Компанія Radian Aerospace представила своє бачення майбутнього: розробку літакоподібного космоплана, здатного розганятися до 29 000 км/год.…
ПриватБанк запустив нову акцію, що дозволяє власникам Mastercard отримати грошовий бонус до 3000 грн. Для…
В Україні змінилися причини, за якими правоохоронці можуть зупиняти автомобілі на блокпостах. Проте експерти наголошують, що не…
У парламенті зареєстровано законопроєкт №10084 , який передбачає скасування вікового обмеження для військовослужбовців. Це означає,…
Власники елітних авто в Україні почали частіше платити транспортний податок, який накладається на десятки моделей авто. За…
В Україні, відповідно до законодавства, заборгованість по комунальних платежах, податках чи кредитах може призвести до накладення…