В одній з країн Африки виявлено нову небезпечну форму віспи

У Конго намагаються зупинити один із найбільших спалахів віспи. За словами вчених, нова форма хвороби, яку виявили у шахтарському містечку, може легко поширюватися серед людей. Про це пише The Independent.

У Всесвітній організації охорони здоров’я повідомили, що з січня у Конго було зареєстровано понад 4500 підозрюваних випадків захворювання на віспу та майже 300 смертей. Такі дані втричі більші, ніж за аналогічний період минулого року. Також в Конго оголосили спалах по всій країні надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я. 

«Аналіз пацієнтів, госпіталізованих у період з жовтня по січень у місті Камітуга на сході Конго, свідчить про те, що нещодавні генетичні мутації вірусу віспи є результатом його постійної передачі людям», – зазначили у матеріалі.

Провідний автор дослідження Пласіде Мбала-Кінгебені заявив, що «ми перебуваємо на новому етапі розвитку віспи». Водночас дослідник зауважив, що ураження, про які повідомляє більшість пацієнтів, є легкими та знаходяться на статевих органах, що ускладнює діагностику хвороби. Під час попередніх спалахів хвороби в Африці ураження зазвичай фіксувалися на грудях, руках та ногах. Він додав, що нова форма, ймовірно, має нижчий рівень смертності. 

Мбала-Кінгебені зауважив, що в Конго менше половини людей, які хворі на віспу, проходять тестування. «Ризик полягає в тому, що якщо пацієнти самі не звернуться до нас, ми матимемо мовчазну передачу хвороби, і ніхто про це не дізнається», – попередив він.

Експерт зазначив, що більшість людей інфікуються статевим шляхом, причому близько третини випадків захворювання на віспу було виявлено у людей, які надають інтимні послуги. 

«Лише після глобальної надзвичайної ситуації з віспою у 2022 році вчені встановили, що хвороба поширюється статевим шляхом, причому більшість випадків захворювання припадає на чоловіків-геїв або бісексуалів. У листопаді ВООЗ вперше підтвердила передачу віспи статевим шляхом у Конго», – підкреслюють у матеріалі.

Відомо, що існує два види віспи, яка споріднена з віспою та є ендемічною для Центральної та Західної Африки. Перший тип є важким та може стати смертельним для близько 10% заражених людей. У 2022 році був спалах другого типу, де 99% інфікованих вижили. 

За словами Мбали-Кінгебені та його колег, вони виявили нову форму першого типу, яка може бути відповідальною за понад 240 випадків та три смерті в Камітузі, тобто регіоні, де мешкає значна кількість тимчасових мігрантів, які подорожують до інших країн Африки та за її межами. 

Своєю чергою експерт з інфекційних захворювань з Університету Еморі Богума Титанджі зауважила, що нові мутації викликають занепокоєння. 

«Це свідчить про те, що вірус пристосовується до ефективного поширення серед людей і може спричинити досить серйозні спалахи», – попередила вона.

Попри те, що епідемії віспи на Заході стримали завдяки вакцинам та лікуванню, в Конго майже нічого не було доступно. Наразі чиновники ведуть перемовини з країнами-донорами, такими як Японія, про допомогу в закупівлі вакцин. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

13 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

18 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

18 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

18 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

2 дні ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

2 дні ago