На Великдень Землю накриє сильна магнітна буря: скільки триватиме

Геомагнітний шторм, який почався в останній день квітня, ще триває. 4 травня на Землі вирує чотирибальна магнітна буря, яка за К-індексом вважається середньою. Але вже 5 травня очікується магнітна буря потужністю у п’ять балів (за К-індексом велика).

Прогнозується, що збурення на Сонці стануть більш активними у другій половині неділі. Таким чином, магнітна буря на Землі досягне п’ятибальної позначки після 18-ї години, припускають у Королівській обсерваторії Бельгії.

На жаль, у Великдень магнітна буря лише посилиться – ввечері 5 і весь день 6 травня явище досягне шести балів. Проте, починаючи з 7 травня, прогнозується завершення магнітних коливань.

Фахівці з Мeteoagent наочно показали, які магнітні збурення очікують нас у ці дні.

За останню добу на Сонці сталося сім спалахів класу М2, які мають помірний вплив на Землю. Геомагнітні умови були глобально спокійними і тихими, але протягом наступних 24 годин очікується нестабільна активність, попередили у обсерваторії. Сонячний вітер, який зі вчора на сьогоні знизилася з 440 км/с до приблизно 360 км/с, знов посилиться через можливий коронарний викид.

Це глобальний індекс геомагнітної активності, який базується на 3-годинних вимірюваннях наземних магнітометрів по всьому світу. Кожна станція відкалібрована відповідно до своєї широти і повідомляє певний К-індекс в залежності від геомагнітної активності, виміряної в місці розташування магнітометра.

Проте існує і загальний для всієї планети індекс геомагнітних бур – Kp-індекс або планетарний К-індекс. Саме він і вказан у даних Мeteoagent.

Геомагнітні бурі – це збурення магнітного поля Землі через спалахи у короні Сонця. Навколо нашої планети є магнітосфера (вона, до речі, є далеко не у кожного небесного тіла). Це своєрідний захист від сонячної радіації. Після спалаху у короні Сонця так званий сонячний вітер досягає Землі і починає сильніше тиснути на магнітну оболонку нашої планети.

Зазвичай тиски магнітосфери планети і сонячного вітру постійні і рівні. Проте під час спалахів на Сонці зростає швидкість сонячного вітру, відповідно, зростає і його тиск на магнітосферу Землі. Коливання таких тисків і є геомагнітною бурею.

Під вплив геомагнітних збурень потрапляють метеочутливі і метеозалежні люди. Погіршення самопочуття у таких людей деякі медики пояснюють тим, що при коливаннях магнітного поля сповільнюється капілярний кровообіг і настає кисневе голодування тканин.

Саме тому зміна магнітного поля Землі може привести до підвищення тиску, головного болю, зниження працездатності і загострення хронічних захворювань.

Медики радять захищатись від магнітних бур не лише метеочутливим, а всім людям. Перш за все варто на певний час змінити свій режим дня з тим, щоб можна було добре висипатися.

Особливу увагу треба приділити раціону і відмовитися від жирної і гострої їжі, алкоголю, кави. Навпаки, рРекомендується включити в раціон трав’яні чаї і пити більше води.

Також медики рекомендують відмовитися від важких фізичних навантажень, замінити силові тренування прогулянкою на свіжому повітрі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антитрендове взуття, яке стилісти не радять носити влітку 2024 року: фото

Мода дуже швидкоплинна, тому вчорашні тренди сьогодні можуть стати антитрендами. І мова не лише про…

18 хв. ago

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

58 хв. ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

59 хв. ago

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

1 годину ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

1 годину ago

Які криптовалюти найчастіше використовують злочинці: дослідження

Раніше більшість злочинців використовували біткоїн для розрахунків. Натомість останні кілька років перейшли на стейблкоїни. Це…

1 годину ago