На наше здоров’я, безумовно, впливає генетика, але тільки частково, важливішу роль відіграє спосіб життя, адже деякі повсякденні дії та звички можуть завдати шкоди імунній системі. Дієтологиня Крутіка Нанаваті розповіла про “руйнівників імунітету”, яких слід уникати, щоб поліпшити здоров’я і зміцнити імунітет. Про це пише She Finds.
“Хронічний вплив стресу підвищує рівень кортизолу — гормону, який може пригнічувати активність імунних клітин”, — пояснює Нанаваті. Використання методів управління стресом, таких як медитація, йога і проведення часу на природі, може пом’якшити згубний вплив стресу на імунну функцію.
Сон відіграє важливу роль практично у всіх аспектах вашого здоров’я, включно з імунітетом. “Намагайтеся спати 7-8 годин щоночі”, — радить Нанаваті. Під час сну організм вивільняє цитокіни — білки, що мають вирішальне значення для регуляції імунної системи. Достатня кількість сну має першорядне значення для підтримки імунної стійкості. Подумайте про те, щоб дотримуватися гігієни сну, щоб зробити його максимально якісним.
Дієтолог наголошує на згубній дії куріння на здоров’я легень, ставлячи під загрозу першу лінію захисту організму від патогенів. Крім того, надмірне вживання алкоголю руйнує мікробіоту кишківника, необхідну для міцного імунітету. Обмеження або утримання від цих звичок — гарна ідея, якщо ви хочете зміцнити імунітет
“Регулярна фізична активність сприяє здоровому кровообігу та функціонуванню імунних клітин”, — підкреслює Нанаваті. Намагайтеся займатися фізичними вправами середньої інтенсивності щонайменше 150 хвилин на тиждень, щоб підвищити імунітет та загальне самопочуття.
Крім шкідливих звичок, важливу роль у підтримці імунітету відіграє вибір продуктів харчування. Певні продукти можуть викликати запалення, порушити мікробіоту кишківника і поставити під загрозу здатність організму боротися з патогенами. Обмежуючи споживання цих “руйнівників імунітету”, ви можете оптимізувати їхню імунну функцію і підтримувати загальний стан здоров’я з віком.
Доданий цукор. Надлишок цукру може завдати шкоди вашому здоров’ю, зокрема імунітету. Обмеження споживання продуктів із високим вмістом доданого цукру та рафінованих вуглеводів має вирішальне значення для підтримки здоров’я імунітету.
Оброблені продукти. “Харчові продукти з високим ступенем переробки, часто насичені шкідливими жирами, натрієм і консервантами, мають мінімальну харчову цінність і можуть сприяти хронічному запаленню”, — попереджає Нанаваті. Вибір цільних, мінімально оброблених продуктів є ключем до зміцнення імунної стійкості.
Трансжири. “Трансжири, виявлені в смаженій їжі, обробленій випічці та промисловій випічці, пов’язані з посиленням запалень і ослабленням імунної функції”, — наголошує експерт. Відмова від трансжирів має важливе значення в збереженні імунного здоров’я.
Червоне м’ясо. “Хоча червоне м’ясо забезпечує необхідні поживні речовини, надмірне його споживання пов’язане з посиленням запалення”, — попереджає Нанаваті. Вона пропонує обирати нежирні сорти червоного м’яса і надавати перевагу іншим джерелам білка, таким як риба, птиця та бобові, для підтримки імунної стійкості.
Громадянин Британії здійснив підпал лондонської комерційної нерухомості, яке пов'язане з Україною. За це він отримав…
21 листопада Департамент культури, ЗМІ та спорту (DCMS) Великої Британії опублікував свій щорічний звіт, в якому…
Голлівудська зірка виховує шістьох дітей – 23-річного Меддокса, 20-річного Пакса, 19-річну Захару, 18-річну Шайло і 16-річних…
Ракета "Орєшнік", якою Росія вдарила по Дніпру 21 листопада, є абсолютно новою розробкою, а не…
Під час воєнного стану в Україні багато військовозобов’язаних стикаються з питанням, чи можуть їм виписати…
У Київському районному відділі поліції Одеси після корпоративного застілля поліцейський-розвідник вистрілив у колегу. Про це…