Ікарія – невеликий грецький острів в Егейському морі, де люди живуть надзвичайно довго. Однією з причин їхнього довголіття є щоденне меню остров’ян.
Американська журналістка та кулінар Діана Кочілас, чия родина походить з острова Ікарія, на сторінках CNBC розповіла про головні секрети місцевих довгожителів. За її словами, в основі всього лежить споживання місцевих продуктів. Ось вони:
- Квасоля і бобові. Це один з основних інгредієнтів ікарійського способу харчування. Науковці довели, що додавання бобових до вашого щоденного меню збільшує тривалість життя та може допомогти вам поступово виключити м’ясо зі свого раціону.
- Часник. Сучасні ікарійці не уявляють свого раціону без нього. Часник робить майже всі страви смачнішими та захищає від хвороб.
- Цільнозернові продукти є невід’ємною частиною дієти мешканців острова Ікарія. Остров’яни люблять каші з булгуру та фарро, а також макарони з цільної пшениці.
- Трави. На Ікарії безліч пряних трав ростуть у дикому вигляді, і більшість острів’ян вирощують їх просто на підвіконні. Трави не лише додають смаку стравам, але й мають лікувальні властивості. Особливо місцеві люблять лавровий лист, орегано, чебрець, м’яту.
- Горіхи. Є важливим інгредієнтом у багатьох традиційних рецептах місцевої кулінарії. Греки найбільше полюбляють мигдаль, фісташки, насіння кунжуту і тахіні, волоські горіхи.
- Оливки. Основний продукт грецької дієти з доісторичних часів. У Греції їх традиційно їдять окремо або в салатах.
- Оливкова олія. Це визначальний продукт середземноморської дієти, який має багато користі для здоров’я. При цьому острів’яни надають перевагу нерафінованій олії.
- Морська сіль. На Ікарії багато людей використовують у стравах морську сіль, яка збирається в невеликих природних соляних басейнах уздовж скелястого узбережжя острова. Вона на смак краща, ніж звичайна кухонна сіль, яку добувають із копалень.
- Мед. Щоденне споживання меду є одним із секретів довголіття жителів острова. Мед має антибактеріальні властивості, він багатий на антиоксиданти, і — на відміну від білого цукру чи штучних підсолоджувачів — допомагає організму регулювати рівень цукру в крові.
- Сухофрукти. Інжир і родзинки – це два сухофрукти, які завжди мають під рукою ікарійці.
- Йогурт. Традиційний йогурт на Ікарії виготовляється на козячому молоці та має вишуканий кислуватий смак і кремову текстуру.
- Фета та подібні сири. Майже весь сир, який виготовляють і їдять жителі Ікарії, виробляється з козячого або овечого молока, як о