Жінка з грецького острова довгожителів розповіла про дієту острів’ян

Ікарія – невеликий грецький острів в Егейському морі, де люди живуть надзвичайно довго. Однією з причин їхнього довголіття є щоденне меню остров’ян.

Американська журналістка та кулінар Діана Кочілас, чия родина походить з острова Ікарія, на сторінках CNBC розповіла про головні секрети місцевих довгожителів. За її словами, в основі всього лежить споживання місцевих продуктів. Ось вони:

  • Квасоля і бобові. Це один з основних інгредієнтів ікарійського способу харчування. Науковці довели, що додавання бобових до вашого щоденного меню збільшує тривалість життя та може допомогти вам поступово виключити м’ясо зі свого раціону.
  • Часник. Сучасні ікарійці не уявляють свого раціону без нього. Часник робить майже всі страви смачнішими та захищає від хвороб.
  • Цільнозернові продукти є невід’ємною частиною дієти мешканців острова Ікарія. Остров’яни люблять каші з булгуру та фарро, а також макарони з цільної пшениці.
  • Трави. На Ікарії безліч пряних трав ростуть у дикому вигляді, і більшість острів’ян вирощують їх просто на підвіконні. Трави не лише додають смаку стравам, але й мають лікувальні властивості. Особливо місцеві люблять лавровий лист, орегано, чебрець, м’яту.
  • Горіхи. Є важливим інгредієнтом у багатьох традиційних рецептах місцевої кулінарії. Греки найбільше полюбляють мигдаль, фісташки, насіння кунжуту і тахіні, волоські горіхи.
  • Оливки. Основний продукт грецької дієти з доісторичних часів. У Греції їх традиційно їдять окремо або в салатах.
  • Оливкова олія. Це визначальний продукт середземноморської дієти, який має багато користі для здоров’я. При цьому острів’яни надають перевагу нерафінованій олії.
  • Морська сіль. На Ікарії багато людей використовують у стравах морську сіль, яка збирається в невеликих природних соляних басейнах уздовж скелястого узбережжя острова. Вона на смак краща, ніж звичайна кухонна сіль, яку добувають із копалень.
  • Мед. Щоденне споживання меду є одним із секретів довголіття жителів острова. Мед має антибактеріальні властивості, він багатий на антиоксиданти, і — на відміну від білого цукру чи штучних підсолоджувачів — допомагає організму регулювати рівень цукру в крові.
  • Сухофрукти. Інжир і родзинки – це два сухофрукти, які завжди мають під рукою ікарійці.
  • Йогурт. Традиційний йогурт на Ікарії виготовляється на козячому молоці та має вишуканий кислуватий смак і кремову текстуру.
  • Фета та подібні сири. Майже весь сир, який виготовляють і їдять жителі Ікарії, виробляється з козячого або овечого молока, як о
Ольга Степанова

Recent Posts

Заборона на керування: з якого віку доведеться залишити кермо

В Україні готується суттєве реформування системи безпеки дорожнього руху, пов'язане з введенням вікових обмежень для…

6 хв. ago

Заборонена жуйка і навіть повітряні змії: блогер відвідав найсуворішу країну у світі

Коли мова заходить про закони, завжди можна знайти такі, які дивують, але в цьому конкретному випадку…

15 хв. ago

Шаги замість копійок: голова НБУ розповів про готовність замінити “московитську назву”

Національний банк планує докарбувати наступний тираж монет у 50 копійок вже "шагами". Нова монета з'явиться…

23 хв. ago

На балансі “нуль”, а банк розводить руками: у клієнтів Monobank гроші зникають у невідомому напрямку

Клієнти Monobank почали масово скаржитися на зникнення коштів із рахунків без жодного підтвердження або сповіщення.…

30 хв. ago

Конвеєр для ТЦК: Попенко розповів, що загрожує школам, лікарням та медичним центрам в Україні

Закон №6013, прийнятий Верховною Радою, передбачає трансформацію всіх комунальних підприємств України в приватні господарські товариства…

39 хв. ago

Напад на Гренландію закінчиться для США катастрофою, – професор

Якщо Сполучені Штати Америки справді вторгнуться у Гренландію, Північноатлантичний Альянс припинить своє існування. Таке рішення дестабілізує глобальну…

48 хв. ago