Жінка з грецького острова довгожителів розповіла про дієту острів’ян

Ікарія – невеликий грецький острів в Егейському морі, де люди живуть надзвичайно довго. Однією з причин їхнього довголіття є щоденне меню остров’ян.

Американська журналістка та кулінар Діана Кочілас, чия родина походить з острова Ікарія, на сторінках CNBC розповіла про головні секрети місцевих довгожителів. За її словами, в основі всього лежить споживання місцевих продуктів. Ось вони:

  • Квасоля і бобові. Це один з основних інгредієнтів ікарійського способу харчування. Науковці довели, що додавання бобових до вашого щоденного меню збільшує тривалість життя та може допомогти вам поступово виключити м’ясо зі свого раціону.
  • Часник. Сучасні ікарійці не уявляють свого раціону без нього. Часник робить майже всі страви смачнішими та захищає від хвороб.
  • Цільнозернові продукти є невід’ємною частиною дієти мешканців острова Ікарія. Остров’яни люблять каші з булгуру та фарро, а також макарони з цільної пшениці.
  • Трави. На Ікарії безліч пряних трав ростуть у дикому вигляді, і більшість острів’ян вирощують їх просто на підвіконні. Трави не лише додають смаку стравам, але й мають лікувальні властивості. Особливо місцеві люблять лавровий лист, орегано, чебрець, м’яту.
  • Горіхи. Є важливим інгредієнтом у багатьох традиційних рецептах місцевої кулінарії. Греки найбільше полюбляють мигдаль, фісташки, насіння кунжуту і тахіні, волоські горіхи.
  • Оливки. Основний продукт грецької дієти з доісторичних часів. У Греції їх традиційно їдять окремо або в салатах.
  • Оливкова олія. Це визначальний продукт середземноморської дієти, який має багато користі для здоров’я. При цьому острів’яни надають перевагу нерафінованій олії.
  • Морська сіль. На Ікарії багато людей використовують у стравах морську сіль, яка збирається в невеликих природних соляних басейнах уздовж скелястого узбережжя острова. Вона на смак краща, ніж звичайна кухонна сіль, яку добувають із копалень.
  • Мед. Щоденне споживання меду є одним із секретів довголіття жителів острова. Мед має антибактеріальні властивості, він багатий на антиоксиданти, і — на відміну від білого цукру чи штучних підсолоджувачів — допомагає організму регулювати рівень цукру в крові.
  • Сухофрукти. Інжир і родзинки – це два сухофрукти, які завжди мають під рукою ікарійці.
  • Йогурт. Традиційний йогурт на Ікарії виготовляється на козячому молоці та має вишуканий кислуватий смак і кремову текстуру.
  • Фета та подібні сири. Майже весь сир, який виготовляють і їдять жителі Ікарії, виробляється з козячого або овечого молока, як о
Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік роками прикидався лікарем й виманив у своєї дівчини $360 тисяч

У китайському Шанхаї завершився резонансний судовий процес над чоловіком на прізвище Чжан, який протягом шести…

54 секунди ago

Повідомляють сім джерел: Гарріс може замінити Байдена в передвиборчих перегонах, — Reuters

Віцепрезидентка Камала Гарріс є головною альтернативою на заміну президенту США Джо Байдену, якщо він вирішить…

6 хв. ago

“Усі чоловіки воюватимуть”: потрібно готуватися до війни на 10 років, — Сенцов

Україна має бути готовою до того, що війна триватиме ще 10 років, тому всі мають…

8 хв. ago

Дожилися: у Раді хочуть заборонити бойлери – людей вже попередили

Ситуація в енергосистемі України залишається складною і громадян закликають використовувати якнайменше енергоємних приладів, щоб уникнути…

11 хв. ago

Через некомпетентність комбрига Шевчука ризикуємо втратити Красногорівку – Бутусов

Командир 59-ї мотопіхотної бригади Богдан Шевчук, призначений рішенням головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, не справляється зі…

24 хв. ago

Відмова від бідності: батько і син стали мільйонерами й змінили свій раціон (фото)

У США батько і син зі штату Теннессі виграли в лотерею один мільйон доларів. Про…

26 хв. ago