Мармелад — універсальні ласощі, які добре поєднуються з багатьма продуктами, і вони приносять певну користь для здоров’я, якщо зроблені з натуральних інгредієнтів. Проте деяким людям його вживання також потребує обережності.
Традиційно мармелад готують шляхом згущення фруктових соків, часто з фруктів, багатих на пектин, таких як яблука, абрикоси, айва і чорна смородина.
Спочатку в процесі використовувалися тільки фруктовий сік та цукор, але пізніше для досягнення гелеподібної консистенції було введено желатин, пектин або агар-агар.
Сьогодні промисловий мармелад зазвичай виготовляється шляхом змішування фруктового пюре чи соку з цукром чи патокою, желатином чи агар-агаром, котрий іноді штучними барвниками і ароматизаторами.
Корисні версії мармеладу готуються з натуральних фруктових соків та барвників, але багато виробників вибирають хімічні добавки та дешевші альтернативи, які можуть вплинути на його харчову цінність.
Одна з основних переваг мармеладу для здоров’я пов’язана з пектином – волокном, що міститься в багатьох фруктах.
Відомо, що пектин:
Знижує рівень поганого холестерину.
Нормалізує обмін вуглеводів та жирів.
Підтримує здоров’я шлунково-кишкового тракту.
Допомагає загоєнню шкіри.
Допомагає виводити важкі метали із організму.
Ще один поширений інгредієнт мармеладу, агар-агар, отриманий з водоростей, допомагає покращити функцію печінки, виводячи токсини та відходи з організму.
Він також сприяє поліпшенню моторики шлунка і, оскільки він багатий на йод, може бути корисний людям з проблемами щитовидної залози.
Мармелад, виготовлений з желатину або пектину, також може бути корисним для здоров’я суглобів, оскільки він допомагає зміцнювати хрящову тканину.
Хоча мармелад і приносить користь здоров’ю, в повному обсязі мармелади однакові. Промислово вироблені сорти часто містять штучні барвники, ароматизатори та хімічні добавки, які можуть викликати алергічні реакції та інші проблеми зі здоров’ям.
Навіть з натуральним мармеладом важливо дотримуватися помірності. Якщо він зроблений з використанням агар-агару, надмірне споживання може призвести до перевантаження йодом, що може спричинити проблеми зі здоров’ям. Крім того, через високий вміст цукру, мармелад не рекомендується людям з діабетом, хоча для них доступні версії без цукру.
Підсумовуючи, можна сказати, що, хоча мармелад може бути корисним доповненням до раціону, якщо він зроблений з натуральних інгредієнтів, важливо вибирати його з розумом і вживати в помірних кількостях, особливо тим, хто має особливі проблеми зі здоров’ям, такі як проблеми зі щитовидною залозою чи діабет.
Цю їжу варто виключити зі свого раціону, бо вона сповільнює когнітивні функції. Розповідаємо, які продукти…
У США помітили загрозливу тенденцію серед покоління TikTok. Молодь усе частіше стала надавати перевагу закладам…
Під час проведення заходів з відбиття повітряних атак російських окупантів застосовуються засоби радіоелектронної боротьби, зокрема,…
Команда експрезидента США Дональда Трампа готує серію судових позовів, щоб оскаржити результати виборів у разі перемоги віцепрезидентки…
В Україні знайдено перші активи п’ятьох хабарників та їхнього оточення, які були залучені до корупційних схем по…
Майор запасу та ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман в ефірі Радіо НВ поділився прогнозами щодо…