Виявлено побічний ефект аспірину: особливо стосується пенсіонерів

Щоденне вживання аспірину несе доволі серйозні ризики для здоров’я.

Аспірин є розріджувачем крові, що може спровокувати шлунково-кишкову кровотечу, особливо у людей старше 60 років. Лікарі застерігають від його щоденного використання через цей ризик, зокрема у пацієнтів 60+ та схильних до кровотеч. Нові дослідження показують, що 18,5 мільйонів людей похилого віку регулярно приймають аспірин, щоб запобігти виникненню серцево-судинних захворювань. При цьому для багатьох з них ризики, пов’язані з цим препаратом, переважають, пише NYTimes.

Вчені вивчили дані, отримані від більш ніж 186 тисяч дорослих по всій території США, і виявили, що майже третина людей у віці 60 років і старше без серцево-судинних захворювань вживали аспірин у 2021 році. Цим пацієнтам, як правило, не рекомендується приймати аспірин через те, що він підвищує ризик шлунково-кишкової кровотечі.

“Частково таке використання є потенційно шкідливим, оскільки може спричинити більше кровотеч, ніж забезпечує захист серцево-судинної системи, особливо у літніх людей”, – пояснили лікарі.

Насправді зазвичай пацієнти не самі стають на цей шлях, додали медики. Тобто, проблема може критися у тому, що, схоже, в більшості випадків, цей препарат пацієнтам радять їхні терапевти. Втім, у тому ж таки 2021 році аспірин призначили все ж рідше, ніж у попередні роки. 

Аспірин знижує ризик утворення тромбів, які можуть закупорити артерії та призвести до серцевого нападу або інсульту. Протягом багатьох років лікарі рекомендували приймати низьку дозу аспірину для профілактики серцевих захворювань. Але в останні роки ця практика почала змінюватися. 

Хто повинен приймати аспірин щодня

Певні групи пацієнтів все ще можуть отримати користь від щоденного прийому аспірину, в тому числі ті, хто раніше переніс інфаркт, інсульт або у кого було діагностовано серцеве захворювання. У цих випадках препарат може запобігти повторному виникненню або погіршенню серцевих проблем.

Препарат може бути корисним для людей у віці від 40 до 59 років, які не мають історії кровотеч, але мають підвищений ризик серцево-судинних захворювань через:

  • ожиріння,
  • високий кров’яний тиск,
  • високий рівень холестерину,
  • куріння або інші фактори ризику.

Незважаючи на те, що аспірин відпускається без рецепта, його ризики означають, що пацієнти завжди повинні консультуватися з лікарем перед застосуванням цих ліків. Не приймайте таке рішення самостійно, додали медики.

Ольга Степанова

Recent Posts

Які топ-10 якостей потрібні комбригу, щоб реально тримати фронт

Які ТОП-10 якостей потрібні комбригу, щоб реально тримати фронт: Стати лідером для тисяч людей, створити…

46 хв. ago

Будуть ходити пішки? Чи можуть ухилянти втратити можливість керувати автомобілем

В Україні продовжує тривати загальна мобілізація та воєнний стан. Військовозобов'язаними є чоловіки від 18 до 60 років,…

51 хв. ago

Колишня агентка ЦРУ розповіла, як приховувала від чоловіків, чим заробляє на життя (фото)

Колишня працівниця ЦРУ розповіла, як їй доводилося приховувати свою професію у стосунках. Деталями поділились у виданні Newsweek 1…

56 хв. ago

Заброньованих чоловіків побільшає: Кабмін різко збільшив норми

Міжвідомча робоча група, яка займається організацією мобілізації військовозобов'язаних держслужбовців та співробітників держпідприємств, одержала дозвіл уряду…

57 хв. ago

Усі блакитноокі люди родичі один одного: і взагалі вони мутанти

Українці часто кароокі чи чорноокі. Натомість у США блакитні очі має більш ніж кожна четверта людина. У Великобританії…

58 хв. ago

У США розпочалося будівництво першої «розумної» дороги: які її особливості

Стартап Cavnue розпочав будівництво першої «розумної дороги» в США на тримильній (майже 5 км) ділянці…

1 годину ago