Чим корисний кавун: дієтологи назвали 3 властивості, про які не всі знають

Якщо говорити про літо, на думку завжди спадають соковиті кавуни. Окрім того, що ця ягода дуже смачна, вона корисна та має низку властивостей, які позитивно впливають на здоров’я, повідомляє The New York Times.

1. Водний баланс

Кавун на 91% складається з води, тому, коли ви з’їдаєте декілька шматків, ви фактично випиваєте стакан води. Гідратація забезпечує належне функціонування організму: від кровотоку до нормального випорожнення. Вода в кавуні допомагає підтримувати зволоження, що може бути особливо корисним у жарку погоду, коли ви втрачаєте більше рідини через піт.

Особливо радять їсти кавуни людям літнього віку. Вони, як правило, менше відчувають спрагу і, відповідно, п’ють менше води, а споживання кавуна поєднає приємне з корисним. 

2. Кавун не містить багато цукру

Чимало людей думають, якщо кавун солодкий та соковитий, то містить безліч цукру, що шкодить здоров’ю, однак це не так. Один шматок кавуна містить 46 калорій.

“Один стакан нарізаного кубиками кавуна містить приблизно 9,5 грамів цукру, що менше, ніж 13 грамів у стакані нарізаних яблук або майже 15 грамів у стакані чорниці”, – розповіла дієтолог Емі Елліс. 

3. Добре впливає на серце

Дієтологи розповіли, що кавун не містить жиру та натрію, а це добре для серця. Вони припустили, що амінокислота L-цитрулін і поживний мікроелемент лікопен, яких багато в кавуні, можуть покращити здоров’я серця. 

Вчені знають, що нирки перетворюють L-цитрулін на оксид азоту, який може розслабити стінки артерій і знизити артеріальний тиск. А лікопен, хімічна речовина, що міститься в деяких рослинах, може зменшити запалення, яке пов’язане із захворюваннями серця, йдеться в дослідженні National Libarary of Medicine. Люди схильні асоціювати лікопен з помідорами, але в кавуні його більше.

Як можна їсти кавун

Дієтологи наголосили, що найкраще споживати кавун влітку, коли сезон у повному розпалі, адже заморозити його та залишити на зиму, майже неможливо. Однак, кавун можна додати у різноманітні страви, а також до газованих напоїв. 

Так, дієтологи поділились рецептом салату з кавуном. Варто додати кавун, сир, зелень, рис або кіноа та червону цибулю. Окрім того, вони радять нарізати кавун кубиками та приправити пряною заправкою з кмину та цитрусових. За їхніми словами, вийде дуже смачна закуска. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

2 хв. ago

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

24 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

29 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

41 хв. ago

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

46 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

53 хв. ago