Чим корисний кавун: дієтологи назвали 3 властивості, про які не всі знають

Якщо говорити про літо, на думку завжди спадають соковиті кавуни. Окрім того, що ця ягода дуже смачна, вона корисна та має низку властивостей, які позитивно впливають на здоров’я, повідомляє The New York Times.

1. Водний баланс

Кавун на 91% складається з води, тому, коли ви з’їдаєте декілька шматків, ви фактично випиваєте стакан води. Гідратація забезпечує належне функціонування організму: від кровотоку до нормального випорожнення. Вода в кавуні допомагає підтримувати зволоження, що може бути особливо корисним у жарку погоду, коли ви втрачаєте більше рідини через піт.

Особливо радять їсти кавуни людям літнього віку. Вони, як правило, менше відчувають спрагу і, відповідно, п’ють менше води, а споживання кавуна поєднає приємне з корисним. 

2. Кавун не містить багато цукру

Чимало людей думають, якщо кавун солодкий та соковитий, то містить безліч цукру, що шкодить здоров’ю, однак це не так. Один шматок кавуна містить 46 калорій.

“Один стакан нарізаного кубиками кавуна містить приблизно 9,5 грамів цукру, що менше, ніж 13 грамів у стакані нарізаних яблук або майже 15 грамів у стакані чорниці”, – розповіла дієтолог Емі Елліс. 

3. Добре впливає на серце

Дієтологи розповіли, що кавун не містить жиру та натрію, а це добре для серця. Вони припустили, що амінокислота L-цитрулін і поживний мікроелемент лікопен, яких багато в кавуні, можуть покращити здоров’я серця. 

Вчені знають, що нирки перетворюють L-цитрулін на оксид азоту, який може розслабити стінки артерій і знизити артеріальний тиск. А лікопен, хімічна речовина, що міститься в деяких рослинах, може зменшити запалення, яке пов’язане із захворюваннями серця, йдеться в дослідженні National Libarary of Medicine. Люди схильні асоціювати лікопен з помідорами, але в кавуні його більше.

Як можна їсти кавун

Дієтологи наголосили, що найкраще споживати кавун влітку, коли сезон у повному розпалі, адже заморозити його та залишити на зиму, майже неможливо. Однак, кавун можна додати у різноманітні страви, а також до газованих напоїв. 

Так, дієтологи поділились рецептом салату з кавуном. Варто додати кавун, сир, зелень, рис або кіноа та червону цибулю. Окрім того, вони радять нарізати кавун кубиками та приправити пряною заправкою з кмину та цитрусових. За їхніми словами, вийде дуже смачна закуска. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Війна стане ще більше “справою бідних”: без шансу на бронь та підтримку

Третій рік повномасштабного конфлікту приніс Україні чимало викликів: бізнеси страждають від нестачі робочої сили, а…

2 хв. ago

Чому в машині неприємно пахне та як це виправити: поради від експертів

Часто автомобілі можуть ламатися, однак інколи машина може видавати неприємний запах, який незрозуміло, звідки виникає. Експерти організації…

19 хв. ago

Які пальта носити восени 2024 року: сучасні тренди, які підкорюють модниць

У гардеробі кожної модниці має бути декілька варіантів верхнього одягу, які можна носити в залежності…

26 хв. ago

Мобілізація до 25 років: депутати пояснили, чому юнаки опинилися на війні

В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. З'явилася інформація,…

33 хв. ago

На Гаїті озброєна банда розстріляла 70 людей

До міста Понт-Сонде, в сільськогосподарському регіоні Артібоніт на заході Гаїті, увірвалися члени банди та вбили щонайменше…

39 хв. ago

Білковий сніданок за 5 хв: детальний рецепт

Сніданок – один з найважливіших прийомів їжі. Саме він створює настрій на весь день та…

43 хв. ago