Вона дала чотири поради, які можуть покращити важе життя.
Вибір продуктів впливає на імунітет, довголіття та навіть психологічне здоров’я.
“Багато людей не усвідомлюють, що їжа, яку ми споживаємо, якимось чином впливає на наше психічне самопочуття. Їжа, яку ми їмо, перетравлюючись, взаємодіє з трильйонами мікробів у кишковому мікробіомі та розщеплюється на різні речовини, які потім з часом впливають на наше психічне самопочуття. Деякі з продуктів, які є менш корисними, якщо ми їмо їх, налаштовуємо кишечник на запалення”, — каже д-р Ума Найду, психіатр з питань харчування з Гарвардського університету та авторка книги “Заспокойте свій розум їжею”, яку цитує CNBC
Це у подальшому може призвести до появи низки несприятливих симптомів, зокрема, тривоги. Однак повернувшись до здорового харчування ситуацію можна виправити.
Вона радить для покращення самопочуття збільшити споживання клітковини. Відповідно до дослідження в журналі “Complementary Therapies in Medicine”, підвищене споживання загальної кількості харчових волокон знижує ризики виникнення депресії. Найкращий спосіб отримати клітковину – більше вживати рослинної їжі, серед якої:
Також дієтолог рекомендує отримувати більше поліфенолів, які містяться у кольорових продуктах. Рослини та овочі різного кольору “відображають рівень біорізноманіття, необхідний кишковим мікробам”. У свій раціон варто додати моркву, чорницю, полуницю, чорні оливки, фундук та пекан.
“Все це надзвичайно важливо, оскільки вони мають протизапальні, антиоксидантні властивості, клітковину, а також численні мікроелементи, які потрібні нашому організму”, — каже Найду.
Вона також радить їсти продукти, багаті пробіотиками, які так любить наш кишківник.
“Дослідження, опубліковане в “Cell”, дуже авторитетному журналі, проведене дослідницькою групою зі Стенфордського університету кілька років тому, показало, що додавання ферментованих продуктів у ваш раціон зменшує запалення”, — каже Найду.
Дієтолог рекомендує знайти ферментовану їжу, яка вам подобається, будь то кефір, кімчі, йогурт або чайний гриб. Крім того варто використовувати більше трав та спецій.
“Спеції та різні види свіжих трав багаті рослинними поліфенолами, мають високий вміст антиоксидантів і мають протизапальні властивості”, — каже жінка.
Вона радить додавати до своїх страв такі спеції:
“Вони надають смаку вашій їжі, додають глибини, незалежно від того, чи ви готуєте суп, чи печете овочі, чи шматочок лосося”, — пояснює Найду.
У 2024 році в Україні триває мобілізація, і багатьох цікавить, як хвороби серця та кровообігу…
Тимчасова слідча комісія з питань порушення законодавства в Міноборони та ЗСУ рік вивчала ситуацію у…
Ви думаєте, що листопад — це час для гарячого чаю та затишних пледів? А ось…
Ситуація з обстрілами та пошкодженнями АЕС в Україні викликає занепокоєння. Так, під час ворожих обстрілів…
Після удару балістичною ракетою по Україні, росіяни почали поширювати карту на якій позначили європейські міста…
Серед частини британського суспільства розростається невдоволення після того, як з'ясувалося, у що обійшлася коронація короля Чарльза…