Фінанси

У Нацбанку розповіли про переваги е-гривні

Андрій Поддєрьогін повідомив, що однією з переваг е-гривні може стати використання її при офлайн розрахунках.

Директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін у бліцінтерв’ю для видання PaySpace Magazine назвав переваги і розповів про особливості е-гривні, інформує Національний банк України.

Андрій Поддєрьогін повідомив, що ключовим призначенням е-гривні є ефективне виконання всіх функцій грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні. Користувачі матимуть змогу без обмежень обирати, якою формою гривні здійснювати розрахунки.

“Згідно Закону України «Про платіжні послуги» цифрові гроші Національного банку (е-гривня) – це електронна форма грошової одиниці України, емітентом якої є Національний банк. Тобто е-гривня – грошова одиниця України, яка є законним платіжним засобом в Україні і може існувати лише в безготівковій формі.

Одразу варто підкреслити, що ключове призначення е-гривні – ефективно виконувати всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні, а не стати заміною вже наявних форм грошей. Користувачі матимуть змогу без обмежень обирати, якою формою гривні (готівковою або безготівковою, у тому числі е-гривнею) здійснювати розрахунки.

Основна перевага е-гривні для користувачів, яку ми виокремлюємо, що вона повинна бути прямим зобов’язанням її емітента – Національного банку перед користувачами. Водночас е-гривня має виконувати всі функції грошей, бути зручною та доступною у використанні для громадян, бізнесу, державних органів, банків та небанківських надавачів платіжних послуг. Тобто Національний банк буде єдиним емітентом е-гривні, яка функціонуватиме на загальнодержавному рівні.

Гаманець (рахунок) користувача е-гривні, до якого буде доступ через надавача платіжних послуг, має вестись в єдиному реєстрі на технологічному рішенні, за яке відповідатиме Національний банк. При цьому Національний банк не буде володіти чи мати доступ до будь-якої персональної інформації користувачів е-гривні.

Однією з переваг може стати використання е-гривні при офлайн розрахунках, яку ми також вивчаємо в проєкті «Е-гривня». Ще однією з вважливих переваг ми вбачаємо можливість програмованості платіжних операцій з е-гривнею, оскільки технологія DLT потенційно надає більше можливостей для її реалізації. На нашу думку, використання єдиної платформи е-гривні спростить створення інноваційних програмованих послуг для користувачів.

Розглядаємо зокрема такі варіанти програмованості операцій з е-гривнею:

  • програмування логіки платіжних операцій, які закладаються в смарт-контракти, наприклад розділення платежу на декілька платників, здійснення платежів після настання певних умов, для регулярної автоматичної оплати (наприклад, орендної плати за нерухомість кожного місяця), сплати товарів та послуг – тільки у разі їх отримання або на певний вид товару (наприклад, на купівлю книг або дитячих товарів);
  • можливість здійснення цільової державної допомоги в е-гривні, яку можна буде використати тільки на певні цілі та товари”, – розповів Андрій Поддєрьогін.
Деревянко Гелена

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

12 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

21 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

28 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

33 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

40 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

50 хв. ago