Categories: Фінанси

Україна “проїдає” золотовалютні резерви: сума падає другий місяць поспіль

Міжнародні (золотовалютні) резерви (ЗВР) України за лютий-2024 скоротилися на 3,8%, до 37,1 млрд дол. Обсяг резервів зменшується другий місяць поспіль, проте сума досі близька до рекордних показників за всю історію України.

Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ). Регулятор зазначає, що падіння відбулося насамперед через валютні інтервенції НБУ для збереження стійкості гривні та виплат за держборгом в іноземній валюті. Частково це падіння компенсувалося грошовими надходженнями від міжнародних партнерів.

Показник резервів, як і раніше, близький до рекордного рівня ЗВР України, якого було досягнуто в серпні-2023, – 41,7 млрд дол. Нинішній обсяг резервів покриває фінансування 4,9 місяця майбутнього експорту. “Нормою”, за міжнародними стандартами, вважаються 2-3 місяці.

  • Валютні надходження на рахунки уряду в НБУ за місяць склали 1,34 млрд дол. При цьому на обслуговування боргів Україна витратила 1,3 млрд дол., крім того, ще 379 млн дол. було виплачено Міжнародному валютному фонду (МВФ).
  • Операції НБУ на міжбанку. Нацбанк продав 1,54 млрд, а викупив – 31,9 млн дол. Чистий продаж валюти склав 1,51 млрд дол., зменшившись у 1,4 рази порівняно з січнем-2024.
  • Курс валют. Оцінка вартості фінансових інструментів збільшилася на 199,5 млн. дол.
Золотовалютні резерви країни використовуються для міжнародних розрахунків та платежів (у тому числі за держборгом) та покриття дефіциту платіжного балансу. Крім того, вони потрібні для стабілізації курсу гривні – щоб у разі потреби Нацбанк міг продати інвалюту на міжбанківському ринку та таким чином компенсувати її дефіцит.
Ольга Степанова

Recent Posts

З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК

Новий закон про мобілізацію в Україні вносить зміни в процес визначення хто може бути призваний…

10 хв. ago

В Україні потепліє, але не без “сюрпризів”: прогноз погоди на тиждень

В період з 20 по 26 травня повітря нарешті прогріється до комфортних показників, а дачники…

21 хв. ago

Кордон охороняють ведмеді: ДПСУ лякають ухилянтів смертельною небезпекою

На гірських маршрутах поруч з українсько-румунським кордоном з’явилося багато ведмедів. Причиною збільшення випадків появи диких…

26 хв. ago

НАТО вже має модель, як закрити небо над Україною, – Business Insider

Захід вже має дієву модель захисту України від російських повітряних атак. Ця модель була наочно продемонстрована…

40 хв. ago

Трійця в Україні у 2024 році: коли святкують, прикмети та заборони

Трійця належить до перехідних свят. Дата її святкування змінюється щороку, але прив'язана до святкування Великодня. У…

42 хв. ago

Ракети вдарили по базі відпочинку під Харковом: кількість поранених зросла вдвічі

Російські окупанти двічі поцілили ракетами «Іскандер-М» по базі відпочинку в селі Черкаська Лозова Харківського району.…

44 хв. ago