Site icon Експерт

Українські ціни на продукти вищі за європейські: що каже НБУ

Ціни на продукти в Україні вже наздогнали, а подекуди й перевершили європейські, що стало наслідком поєднання внутрішніх та світових факторів.

Згідно з інфляційним звітом НБУ за липень 2025 року, вартість продовольчих товарів в Україні в останні роки впритул наблизилася до рівня цін у Євросоюзі. Більше того, за деякими позиціями ми вже обігнали наших європейських сусідів.

Чому в Україні дорожчає їжа: пояснення Нацбанку

Останніми роками ціни на харчові продукти в Україні та країнах Європейського Союзу зростали, що є віддзеркаленням загальних світових тенденцій на ринках продовольства та енергоносіїв, а також зростання сукупного попиту. Однак, згідно з інфляційним звітом Національного банку України за липень 2025 року, вартість продовольчих товарів в Україні не просто зблизилася з європейською, а за низкою позицій навіть перевищила ціни в країнах-сусідах.

Ця динаміка зумовлена як внутрішніми чинниками, так і зовнішньою кон’юнктурою. Серед внутрішніх причин НБУ виділяє погодні умови, наслідки повномасштабної війни, зростання виробничих витрат та внутрішній попит. Водночас, на ціни впливають і зовнішні фактори, такі як світові ціни на продовольство, торговельні преференції та зовнішній попит.

З 2016 року ціни на продукти харчування в Україні зросли в середньому на 79% в євровому еквіваленті, тоді як у країнах ЄС — лише на 46%. При цьому динаміка цін по різних товарних групах була неоднаковою.

Наприклад, хліб, крупи, фрукти, овочі та прісноводна риба в Україні все ще дешевші, ніж у Європі. Це пояснюється нижчими витратами на сировину, робочу силу та логістику порівняно з ЄС. Соняшникова олія також залишається значно дешевшою (на 20–25%, ніж у Польщі) завдяки розвиненому внутрішньому виробництву.

Проте, є й протилежні приклади. Ціни на вершкове масло в Україні відносно вищі за середньоєвропейські (на 20–25% порівняно з Польщею). Це пов’язано з високою собівартістю виробництва в Україні та значною державною підтримкою агровиробників у країнах ЄС. Аналогічні контрасти спостерігаються і в продукції тваринництва: свинина та молочні продукти в Україні дорожчі за польські через структурні проблеми галузі та різницю в державній підтримці. Водночас, м’ясо птиці та яйця дешевші завдяки ефективності великих виробників, вертикальній інтеграції та економії від масштабу.

Читати повну версію