Економіка

Що чекає на українську продукцію через нові енергетичні правила

Кабмін зобовʼязав бізнес імпортувати 80% електроенергії. Однак такі дії можуть призвести до зростання собівартості виробництва в українській промисловості, а отже наша продукція може втратити конкурентоспроможність на світових ринках. На сьогодні бізнес боїться, що дана проблема може повністю добити українську металургію.

Про це заявив голова Комітету промислової екології та сталого розвитку ЕВА, директор GMK Center Станіслав Зінченко.

Наші підприємства вже отримали 40-60% зростання вартості електроенергії за останній рік. Вони дуже важко з цим працювали. А зараз буде ще більша ціна, тому що це будуть європейські імпортні ціни. І, як я розумію, ми будемо їх купувати на короткому ринку, тобто, по найвищій ціні. Тому, з моєї думки, це принципово вплине на конкурентоздатність української продукції. Вона стане дорожчою – як всередині країни, так і зовні”, – пояснив експерт.

Він впевнений, що Україна втратить конкурентоздатність свого експорту. Саме тому варто очікувати ще більше імпорту з Китаю та Туреччини на нашому ринку. Також не варто забувати, що логістичні витрати українських підприємств виросли в 5 разів, а ще є проблема дефіциту робочих рук через мобілізацію та міграцію.

“Фактично при такому, навіть при меншому здорожчанні електроенергії у 2022 році восени закривалися європейські підприємства. А це означає, що наші підприємства знову будуть працювати в мінус, як вони працювали на початку війни й восени-взимку 2022 року”, – каже Зінченко.

Спікер запевняє, що вже наразі можна помітити, як ціни на металургійну продукцію на світовому ринку йдуть вниз. Разом з тим, логістичні витрати лише продовжують зростати, а також дорожчає вартість електроенергії зростає, а мобілізація не дає можливості закрити вакансії.

Якщо зараз додасться ще й імпорт електроенергії – ну, в цьому випадку ми стаємо перед питанням закриття підприємств, наприклад феросплавна галузь в Україні не працює із-за високих цін з осені 2023 року. Ці два питання, а саме вартість електроенергії та нестача персоналу, – це те, що може остаточно добити влітку українську металургію”, – резюмував Зінченко.

Кабмін ухвалив нові зміни до постанови, які зобов’язують промислові об’єкти імпортувати 80% електроенергії для власних потреб, а решту 20% забезпечить Укренерго.

Федерація роботодавців України висловила занепокоєння, зазначивши, що ці нововведення можуть негативно вплинути на енергомісткі галузі промисловості, що може призвести до зупинки великих виробництв. Такі наслідки матимуть серйозні економічні наслідки, зокрема скорочення податкових надходжень, зменшення валютних резервів, падіння ВВП, зниження обороноздатності країни та зростання рівня безробіття.

Ольга Степанова

Recent Posts

Іран пригрозив Ізраїлю “війною на знищення” у разі нападу на Ліван

Якщо Ізраїль здійснить атаку на Ліван, то "почнеться війна на знищення". Про це заявило Представництво Ірану в…

21 хв. ago

Росія готується до прямого зіткнення з НАТО – ЗМІ

Російські еліти почали готуватися до війни з НАТО. На початку вторгнення РФ в Україну вони…

22 хв. ago

Експерти з дослідження зброї надали РБ ООН докази використання росіянами ракет Північної Кореї для обстрілів України

Джон Лефф, операційний директор дослідницької організації Conflict Armament Research, яка відстежує зброю, показав в ООН,…

31 хв. ago

Російські окупанти просунулися на Донеччині, втрачено лінію зіткнення – DeepState

Аналітики українського OSINT-проєкту DeepState заявили, що російські війська мали успіхи на Донеччині. На 29 червня ворог…

34 хв. ago

Визнали катастрофою: у демократів паніка через те, що Байден програв дебати з Трампом

Після дебатів президента США Джо Байдена і колишнього президента Дональда Трампа, який знову хоче обійняти…

42 хв. ago

Мобілізація замість інституту: кого із студентів можуть покликати вже з 1 липня

Ухвалений 18 травня 2024 року новий закон про мобілізацію вніс низку змін у процес призову.…

10 години ago