Categories: Економіка

Колонії в Україні розходяться як гарячі пиріжки: вартість в’язниці в Умані зросла у 194 рази

Мін’юст продовжує розпродавати своє майно заради побудови нових в’язниць, які відповідають європейським стандартам, й такі лоти мають шалену популярність: колонію у Львові продали за 377,5 млн грн при стартовій вартості у 132,7 млн грн.

Колонію в центрі Умані на вулиці Європейській, 27б виставили на продаж за 150 тис. грн, а продали за 29 млн грн. Окрім споруд площею 3 143,5 м кв. покупець – депутат однієї з громад на Черкащині Борис Пахолюк отримав ще й ділянку на 0,6 га. Про це стало відомо з оголошення на сайті Рrozorro.sale, яке опублікували у вівторок, 2 квітня 2024 року. 

Фонд державного майна продав на аукціону споруди колишньої Уманської виправної колонії. Початкова ціна під час торгів зросла у 194 рази. 

«В аукціоні взяли участь 42 учасники. Стартова ціна – 149,4 тис грн. Фінальна – 29 млн грн, – написав у соцмережі голова Фонду держмайна Віталій Коваль. – Цей успішний приклад вкотре показує, що сьогодні ринок сам регулює вартість об’єктів. І твердження, що «під час війни приватизація не на часі» – це міф. Сьогодні не на часі – генерувати збитки для держави».

Так виглядає колишня в’язниця в Умані. Фото – сайт Рrozorro.sale

Засновник компанії Inzhur Андрій Журжій вважає, що колишня колонія знаходиться на гарній локації, яка підійде «як для житла, так і для комерції за певних умов». 

«Стартова ціна майже 150 тисяч гривень. Шара, як за такий об’єкт! Але і місто невелике десь 80-90 тисяч населення, – написав Журжій. – Вирішили зробити закриту ставку 2 024 001 гривень. О 12.35 розпочався аукціон на Prozorro і відкрились закриті ставки: 42 учасники і найвища закрита ставка — 22 000 000 гривень!… Підемо, напевно, краще збирати кошти на приватизацію Ocean Plaza».

Нагадаємо, що у жовтні 2020 року за даними міністерства юстиції в Україні було 27 законсервованих в’язниць, які планували продати. У червні 2021 року колонію у Львові продали за 377,5 млн грн при стартовій ціні у 132,7 млн грн. 

Що відомо про покупця в’язниці в Умані

Найбільшу ставку за «Уманьміськбуд» та біблійну церкву «Примирення» у завершальному етапі аукціону зробив Борис Пахолюк. Він запропонував за майно та землю в’язниці 29 млн грн. 

За інформацією аналітичної платформи YouControl, чоловік з таким ім’ям та прізвищем зареєстрований як власник сільськогосподарського товариства «Дружба». Це підприємство знаходить у селі Острівець Уманського району Черкащини. За даними аналітичної системи на «Дружбу» зареєстровано 234 ділянки та 4 об’єкти нерухомості.

Приблизно таке авто задекларував Борис Пахолюк.

Крім цього, у травні 2024 року Борис Пахолюк подав декларацію як депутат Бабанської ОТГ, де вказав ділянки, своє авто VOLKSWAGEN ID.4 CROZZ 2023 року випуску та зарплату в «Дружбі» у 2023 році на рівні 370 тис. 940 грн (приблизно по 30 тис. 911 грн у місяць). Окремо він задекларував 2 млн 797 тис. 657 грн доходу від підприємництва.

Фонд держмайна готує до продажу готель Козацький у Києві

Будівля готелю була зведена ще в 1983 році й сьогодні потребує капіталовкладень, хоча останні роки заклад отримував менш як 1 млн грн чистого прибутку, а у 2022 році – понад 8,5 млн грн збитку. 

Готель має 126 номерів, ресторан, кав’ярню, парковку, 5 залів для проведення конференцій та банкетів. Нещодавно рішенням Кабміну це державне підприємство зі сфери управління Міноборони передали до Фонду держмайна для подальшої приватизації.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Польщі відбувається хвиля масових звільнень – ЗМІ

Кількість звільнених працівників у Польщі продовжує зростати. Про це пише газета Dziennik Gazeta Prawna. Експерти говорять про…

2 хв. ago

Бог шлюбу: Японець має 4 дружин, 2 коханок і 10 дітей

36-річний Рюта Ватанабе з північної префектури Хоккайдо, Японія, вирішив побудувати сімейне життя, яке кидає виклик…

33 хв. ago

Lufthansa отримала рекордний штраф за дискримінацію єврейських пасажирів

Авіакомпанія Lufthansa опинилася в епіцентрі скандалу після звинувачень у дискримінації, коли групі єврейських пасажирів відмовили…

39 хв. ago

Осінні канікули скасовано: деякі школярі залишаються без відпочинку

Українська система освіти опинилася під серйозним тиском через війну та енергетичну кризу, що змусило деякі…

43 хв. ago

Українці масово скуповують авто зі США: у тренді Tesla та Ford

Український ринок вживаних авто переживає справжній бум — у 2024 році американські машини стали особливо…

50 хв. ago

Російське судно «Григорій Ловцов» перекинулося біля берегів Сахаліну

У російській Сахалінській області чергова катастрофа на воді — вантажне судно «Григорій Ловцов», яке транспортувало…

56 хв. ago