Через землетрус у Тайвані зупинив роботу найбільший у світі виробник чіпів: під загрозою Apple та NVIDIA

Компанія TSMC, яка є найбільшим у світі виробником передових чіпів для різної техніки, зупинила виробництво на Тайвані. Це сталося через найбільший за останні 25 років землетрус в острівній державі. Зокрема, зупинили виробничі лінії та евакуювали персонал з низки заводів.

Про це повідомляє Bloomberg. Це відбулося у середу, 3 квітня. 

“Системи безпеки TSMC працюють нормально. Щоб забезпечити безпеку персоналу, деякі заводи були евакуйовані відповідно до процедури компанії. Наразі ми підтверджуємо деталі удару”, – розповіли в компанії.

Робітників довелося вивести з певних районів. Наразі оцінюються збитки, завдані землетрусом магнітудою 7,4 бали. Відомо, що виробництво продукції призупинив один із локальних конкурентів компанії – United Microelectronics Corp. Зокрема, у містах Синьчжу і Тайнань.

Відомо, що обладнання виробників чіпів надзвичайно чутливе до найменших вібрацій, не кажучи про землетруси. Лише дрібний інцидент може повністю призвести до непридатності цілі партії чіпів. А Тайвань, де висока тектонічна активність, є джерелом 80-90% передових напівпровідників для передових обчислень у сфері ШІ, смартфонів та інших галузях, що вимагають високої продуктивності.

Що відомо про TSMC

Компанія TSMC є найбільшим у світі виробником передових чіпів та розташована у Синьчжу. Її доля ринку напівпровідників – понад 50 відсотків. Зокрема, вона є основним контрактним виробником мікросхем для техніки Apple (зокрема, iPhone i iPad) та відеокарт NVIDIA. Крім того, серед її клієнтів – Advanced Micro Devices (AMD), MediaTek, Marvell та Broadcom, а також Intel, STMicroelectronics і Texas Instruments, які використовують її потужності.

На початку 2024 компанія оголосила, що будує два заводи для виробництва чіпів за 2-нанометровим техпроцесом та навіть починає підготовку до 1-нанометрового виробництва. Таким чином вона випереджає своїх великих конкурентів – Intel та Samsung.

Нагадаємо, що поблизу східного узбережжя Тайваню вранці 3 квітня сталися потужні землетруси. Їхній епіцентр розташовано за 18 км на південь від міста Хуалянь. У місті зруйновано декілька багатоповерхівок, також відбувся зсув ґрунту. Про жертв та постраждалих наразі інформації немає.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

1 хв. ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

11 хв. ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

17 хв. ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

23 хв. ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

31 хв. ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

35 хв. ago