Categories: Бізнес

“Податок на Forbes“: доларових мільярдерів хочуть змусити віддати 2% від їхніх статків

Найбагатші люди планети повинні поділитися хоча б малою часткою своїх доходів. Тому вже незабаром можуть запровадити податок на доларових мільярдерів, які займають перші три тисячі позицій у рейтингу найбагатших представників людства. Цей “податок на Forbes” дозволив би людству вирішити багато нагальних проблем.

Питання про оподаткування багатих і сильних цього світу мають намір розглянути вже цьогоріч у червні на саміті “Великої двадцятки”. При цьому міністри з чотирьох країн, які посідають не останні місця у світовій економіці – Бразилії, Німеччини, Іспанії та Південної Африки, вже заявили про свою підтримку такого податку. Вони вважають, що 2%-й податок на багатство, який щороку могли би платити представники списку Forbes, допоміг би скоротити прірву між багатими та бідними представниками людства.

Глобальні потрясіння, що випали на долю світу в останні роки, значно погіршили становище багатьох людей у бідних країнах, які не мають доступу до елементарних благ, включаючи їжу та чисту питну воду. Пандемія ковіду, а згодом військові конфлікти та кліматична криза поставили сотні мільйонів людей на грань виживання. Тому гроші, отримані від “податку на Forbes”, а це близько 312 млрд доларів, могли б дуже допомогти у подоланні цих проблем.

Французький економіст Габріель Зукман у коментарі поділився, що зараз він працює над деталізацією плану про можливе оподаткування мільярдерів. Вже у червні його план обговорять на саміті “Великої двадцятки”. Цю ідею вже підтримали уряди багатьох країн. При цьому влада США прямої підтримки поки не висловила, однак і не засудила її.

Звісно, ініціатори ідеї чекають на дев’ятий вал протесту з боку самих мільярдерів. Ділитись тим, що “нажито непосильною працею”, ніхто не хоче. А надто – багаті люди. Ймовірно, для критики цієї ідеї вони підключать “важку артилерію” в особі своїх представників у владі різних країн, а також “підгодованих” ними журналістів. Однак, якщо представники “Великої двадцятки” будуть монолітні у своїй позиції, то навіть грошовим мішкам із Forbes буде важко їм протистояти. Тим більше, що представники урядів стоятимуть за гідну справу.

Чому податок на Forbes – це цілком реально?

У світі стрімко розростається прірва між багатими та бідними людьми. На одному полюсі – голод, злидні і відсутність будь-якої перспективи, на іншому – незліченні багатства, які просто вже працюють в алгоритмі “гроші заради грошей”. Тому ніхто з мільярдерів не збідніє від податку в розмірі 2% від незліченних багатств. Ба більше, ніхто навіть його не відчує.

Парадоксально, але факт: після всіх глобальних потрясінь, що сталися останніми роками, кількість доларових мільярдерів у світі зросла: 2781 у 2024 році проти 2755 у 2021, який до цього був “найврожайнішим” на мільярдерів.

Причому зростає не лише їхня кількість, а й сукупний статок: 14,2 трлн доларів проти рекордних 13,1 трлн у 2021 році.

Таким чином, можна зробити висновок: що біднішою стає більша частина людства, то вищий достаток у людей зі списку Forbes. Тому є ймовірність, що їх все ж таки змусять хоч трохи поділитися. До речі, найбагатший українець Рінат Ахметов, навпаки, порівняно з минулим роком збіднів на 1,7 млрд доларів. Зараз його статки становлять 4 млрд в американській валюті.

Ольга Степанова

Recent Posts

Окупанти на Харківщині захопили Глибоке: там уже вивісили триколор – DeepState

Аналітики повідомляють, що в результаті боїв 12 травня, ворогу вдалося захопити або все село Глибоке…

3 хв. ago

До Ради внесли законопроєкт, який передбачає суттєве підвищення акцизів на пальне та алкоголь

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає суттєве підвищення акцизів на пальне. Про це повідомив представник уряду…

21 хв. ago

Модель, обличчя якої бойфренд облив кислотою, стала зіркою червоної доріжки

12 травня 2024 року у Лондоні пройшла церемонія вручення телепремії Британської академії кіно та телевізійних мистецтв. Церемонії…

30 хв. ago

Вікторія Нуланд розповіла, кого Путін хоче бачити на місці президента України

Президент країни-агресорки Володимир Путін воліє бачити на чолі України експрезидента Віктора Януковича, адже він готовий…

41 хв. ago

Перевірки чоловіків з інвалідністю. МОЗ повідомив, кому приготуватися

В Україні відбудуться перевірки рішень медико-соціальних експертиз щодо чоловіків, яким надали статус інвалідності 2 та…

49 хв. ago

“Витісняють і зачищають”: ЗСУ вибили підрозділи ЗС РФ з Вовчанська, — Генштаб

Українські військові завдали вогневого ураження по ЗС РФ під час наступу на Харків. Просування ворога вдалось…

1 годину ago