У новітніх американських винищувачах F-35 знайдено низку критичних дефектів

Безліч критичних несправностей були виявлені у п’яти нових винищувачах F-35C Joint Strike Fighter, поставлених ескадрильї Корпусу морської піхоти США у 2023 році. Про це йдеться у службовій записці підполковника Майкла Фішера, яку вдалося отримати виданню Defense News. Військовий наголосив, що стан літаків підриває боєздатність корпусу.

Зокрема у звіті сказано, що 311 ударна ескадрилья винищувачів морської піхоти, або VMFA-311, на авіабазі Мірамар корпусу морської піхоти в Сан-Дієго виявила ряд проблем з літаками F-35 виробництва Lockheed Martin. На їхнє усунення знадобилося понад 700 годин роботи.

Майкл Фішер написав, що стан винищувачів F-35 непокоїть Корпус морської піхоти, а кількість компонентів, що вийшли з ладу, є неприйнятною.

«Готовність F-35C продовжує турбувати Корпус морської піхоти та знижує нашу здатність бути резервною силою країни», – написав Фішер. «Кількість несправних компонентів, витрачених людино-годин і втрачених вильотів є неприйнятною для підтримки базового рівня майстерності та узгодженості на оперативному рівні. Відділ підготовки та обслуговування F-35C має вірити в якість і надійність кожного літака F-35C», – йдеться у звіті Фішера.

F-35C – малопомітний багатофункціональний винищувач «п’ятого покоління», розроблений корпорацією Lockheed Martin у трьох варіантах. Один із варіантів використовують ВМС і Корпус морської піхоти. Кожен літак коштує $94,4 млн. Він може злітати з авіаносців і сідати на них, а кінці його крил можуть складатися, щоб забезпечити більш компактне зберігання на авіаносцях.

У службовій записці підполковника йдеться, що ущільнення та сегменти на кількох форсунках були встановлені неправильно, їх довелося зняти та перевстановити. Багато деталей літаків, зокрема контролери систем керування живленням і температурою, електронні блоки та електрогідростатичний привід на задній кромці закрилка також були замінені. У одного літака також вийшов з ладу гальмівний вузол лівого головного шасі, у іншого винищувача – панорамний дисплей кабіни, а у третього – стався витік із балона резервної кисневої системи. У Корпусі морської піхоти відмовилися спілкуватися з Defense News, заявивши, що не коментуватимуть документи, які не були офіційно опубліковані.

Ольга Степанова

Recent Posts

Відключення електроенергії зашкодять оборонці України

Атаки Російської Федерації по Україні викликають дедалі більше занепокоєння, адже відключення електроенергії вплине не лише…

14 хв. ago

Вступу України до ЄС: переговори щодо можуть розпочатися у червні

Європейський союз хоче розпочати переговори щодо вступу України до блоку вже у червні.

19 хв. ago

В Москві горить ТРЦ: чорний дим валить прямо з вікон. ФОТО, ВІДЕО

Про це повідомляли російські Telegram-канали. В повідомленні, яке з’явилося 21 травня о 09:25 писали, що…

31 хв. ago

Як швидко зарядити смартфон: корисні лайфхаки

Довга заряджання батареї мобільного пристрою дратує багатьох людей. Проблема в тому, що користуватися гаджетом, що заражається,…

40 хв. ago

Вказали на головну стратегічну помилку Путіна

Путін розраховує, що Україна зазнає поразки на полі бою і в результаті група "Рамштайн" розпадеться,…

52 хв. ago

У Польщі ухвалили закон про виплату допомоги на дитину: хто отримає

У Польщі ухвалили закон про виплату допомоги на дитину. Професійно активні батьки отримуватимуть від держави 1,5…

1 годину ago