Site icon Експерт

Навіть при блекауті не зіпсуються: як правильно зберігати продукти при відключеннях світла

У холодну пору року проблем із зберіганням продуктів під час відключення електроенергії майже не виникає – вміст холодильника можна просто винести на балкон або за вікно. Але що робити, якщо надворі тепло й сонячно? Важливо підготуватися заздалегідь, пише “На пенсії”.

Заготовляємо лід

Цей простий і недорогий спосіб допомагає довше зберігати продукти свіжими під час відключення світла. Заздалегідь заморозьте пляшки або пакети з водою й тримайте їх у морозильній камері. Якщо є можливість, придбайте сухий лід – він зберігає холод ще ефективніше.

Робимо продовольчі запаси

Оскільки передбачити блекаути неможливо, відсутність електрики може затягнутися. Тому варто мати вдома набір продуктів, які не потребують зберігання в холодильнику: консерви, крупи, горіхи, сухофрукти, каші та супи швидкого приготування тощо.

Розміщуємо продукти правильно

За звичайної температури в холодильнику продукти залишаються безпечними приблизно чотири години, після чого починають поступово псуватися. Якщо світла немає довше, покладіть заздалегідь підготовлений лід на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозилки – так холод збережеться довше. Якщо використовувати сухий лід, продукти можуть залишатися свіжими до двох діб навіть без електропостачання.

Стежте за температурою

Їжа, яка зберігається при температурі вище +4 градусів понад дві години, може стати небезпечною. Щоб контролювати температуру, покладіть у холодильник невеликий термометр. Повторно можна заморожувати або готувати лише ті продукти, які частково залишилися замерзлими й містять кристали льоду або не нагрілися вище +4 градусів.

Інші страви краще утилізувати, а в крайньому разі – піддати термічній обробці (проварити, протушкувати або прокип’ятити; звичайне смаження не знищить усі бактерії).

Читати повну версію