Китай призначив нового главу Міноборони: кого обрав Сі Цзиньпін

Лідер Китаю прийняв рішення призначити  Дун Цзюня на посаду глави Міноборони після звільнення у жовтні без пояснення причин тодішнього очільника Міноборони КНР Лі Шанфа, щодо якого діють американські санкції.

Зазначається, що вперше новим міністром оборони Китаю став саме військовослужбовець. Він поки не входить до складу Центральної військової комісії.

Начальник відділу об’єднаного штабу комісії Лю Чженьлі раніше вважався головним претендентом на посаду очільника Міноборони Китаю.

Це сталося на тлі хвилі кадрових чисток в Народно-визвольній армії Китаю цього року. Так, влітку двоє вищих керівників були раптово усунені з секретних ракетних сил, з яких раніше були обрані міністри оборони КНР.

Крім того, цього тижня троє керівників вищої ланки китайських оборонних постачальників, які виробляють ракети, були виключені з вищого консультативного органу Комуністичної партії Китаю.

Також із законодавчого органу були виключені 9 військових депутатів, у тому числі колишній командувач ВПС Дін Лайханг.

На думку наукового співробітника Глобального китайського центру Атлантичної ради, просування Дун Цзюня є ознакою того, що Пекін окреслив Південно-Китайське море “як нову пріоритетну область геополітичного протистояння між Китаєм і США”.

В публікації зазначається, що призначення голови Міноборони КНР допоможе згладити ситуацію з відновленням військових переговорів на вищому рівні між Пекіном та Вашингтоном. Вони були поставлені на паузу після візиту спікера Палати представників США Ненсі Пелосі до Тайваню торік.

Як розповів журналістам високопоставлений військовий урядовець США на умовах анонімності, дані переговори відновляться вже у січні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

56 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

57 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

59 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago