Кілер ФСБ і шпигуни: найближчими годинами відбудеться обмін між Росією, США, Німеччиною та Білоруссю

Заарештовані в Словенії російські шпигуни, які видавали себе за громадян Аргентини Людвіга Гіша і Марію Розу Майєр Мунос, але насправді є Артемом Вікторовичем Дульцевим і Анною Валеріївною Дульцевою, можуть бути обміняні на громадян європейських країн та США в рамках великого обміну між Росією, США, Німеччиною та Білоруссю. Про це повідомляє словенський канал N1.

Дульцеви зізналися на секретному процесі в окружному суді Любляни, о 12:20 було зачитано вирок, який було оголошено пізніше. За шпигунство їх засудили до загального покарання в один рік і сім місяців позбавлення волі, що приблизно стільки ж, скільки вони вже провели під вартою. Тепер Словенія готується до їхньої депортації. Рішення є остаточним.

Двоє російських шпигунів були присутні під час винесення вироку, а камери N1 також ексклюзивно зафіксували їхній вихід із суду. За достовірною інформацією N1, вони є частиною масштабнішого обміну полоненими, який, як очікують, відбудеться між Росією, Сполученими Штатами Америки, Німеччиною та Білоруссю найближчими годинами. Крім нелегалів, заарештованих у Словенії, Володимир Путін може також після багатьох років зусиль повернути вбивцю з російської секретної служби ФСБ.

Дульцеви біля будівлі суду Фото: N1

Анна Валеріївна Дульцева та Артем Вікторович Дульцев перебувають під вартою з 5 грудня 2022 року, коли поліція заарештувала їх у люблянському районі Чрнуче.

За даними N1, двоє російських шпигунів на допитах зберігали мовчання. Як стало відомо сьогодні журналістам, під час затримання їх спіймали, коли вони надсилали інформацію в Москву.

Що відомо про російських шпигунів закордоном

У російському розвідувальному апараті нелегалами вважаються ті шпигуни, які спершу роками тренуються на батьківщині, потім залишають Росію, а натомість повинні також відмовитися від контактів із членами своєї родини, оскільки їх ніщо не повинно пов’язувати з Росією.

Вони часто виїжджають за кордон парами, одружуються і заводять дітей для більш переконливого враження, що вони просто звичайна сім’я і не більше. Перш за все, вони будують свою фальшиву особистість за кордоном. У спецслужбах зазначають, що вони будують легенду, але вона не має бути російською і має бути підтверджена особистими документами, що проходять перевірку. Двоє російських шпигунів, заарештованих у Словенії, мали аргентинські паспорти й приїхали до Словенії з Аргентини 2017 року.

Аргентинські паспорти російських шпигунів Дульцевих Фото: N1

У цільовій країні вони працюють під глибоким прикриттям і добувають інформацію. Вони добре оснащені технічно. І вибудовують стосунки з політиками, дипломатами, бізнесменами, діячами мистецтва, від яких отримують важливу для Кремля інформацію.

Анна Дульцева в галереї Фото: N1

Прикриттям у російських шпигунів у Словенії була комп’ютерна компанія та онлайн-галерея мистецтв, а також офіс на вулиці Пармова в Любляні.

Що буде після вироку Анні та Артему Дульцевим

За інформацією N1, російські шпигуни стануть частиною масштабнішого обміну полоненими, який, як очікують, відбудеться найближчими кількома годинами між Росією, США, Німеччиною та Білоруссю, у ньому також беруть участь кілька інших країн.

Кажуть, що після багатьох років зусиль Путін навіть примудрився включити в обмінний список кілера російської секретної служби ФСБ Вадима Красікова, який посеред білого дня в Берліні вбив 2019 року колишнього чеченського командира Зелімхана Хангошвілі, який воював проти Росії у Другій чеченській війні.

Кілер Вадим Красиков Фото: Скриншот

Красиков приїхав у берлінський парк на велосипеді. Спочатку він вистрілив у спину Хангошвілі, який прийшов із мечеті, потім зліз із велосипеда і двічі вистрілив йому в голову з близької відстані. На момент ліквідації в берлінському парку теж було багато дітей. Його засудили до довічного ув’язнення в Німеччині.

Тиск на Захід з метою включення ув’язненого в Німеччині Красикова в обмін полоненими, якому країни Заходу тривалий час чинили опір, за даними N1, здійснювався з Білорусі, лише кілька днів тому. У Словенії немає громадян, яких треба визволяти з російських в’язниць, тож Дульцевих можуть і просто екстрадувати.

Кого можуть обміняти з російських в’язнів

Не виключено, що в обмінний список увійдуть німець Ріко Крігер, якого спочатку до розстрілу засудив суд у Білорусі, а потім помилував Олександр Лукашенко.

Співробітник Червоного хреста Ріко Крігер Фото: Bild

Крігера звинуватили в тому, що нібито за завданням українських спецслужб він прибув до Білорусі із завданням здійснити теракт на залізниці.

Також повідомляється, що до списку занесено американського журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича, засудженого в Росії 19 липня цього року до 16 років позбавлення волі.

Еван Гершкович Фото: Новый день

Гершковича визнали винним за обвинуваченням у тому, що його журналістська поїздка в Єкатеринбург у березні 2023 року мала на меті не виконання журналістської роботи, а збір інформації про російський оборонний завод.

Москва так і не надала доказів його ймовірного шпигунства. І адміністрація США, і Wall Street Journal неодноразово заявляли, що Гершковіча затримали несправедливо і що він лише займався журналістською діяльністю в Росії.

Останній обмін полоненими між Сполученими Штатами та Росією відбувся на початку грудня 2022 року в аеропорту Абу-Дабі. Американську баскетболістку Бріттні Грайнер обміняли на торговця зброєю Віктора Бута.

Нагадаємо, російські опозиційні ЗМІ раніше припустили, що до обмінного списку також можуть включити політв’язнів. Володимир Кара-Мурза, художниця Олександра Скочиленко і ще кілька людей загадковим чином “вибули” з колоній, у яких відбували термін.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

13 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

23 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

35 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

51 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

51 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

1 годину ago