У Гарварді вилучили з бібліотеки книгу в обкладинці з людської шкіри

З бібліотеки Гарвардського університету прибрали книгу в палітурці з людської шкіри. Експонат перебував у володінні сховища понад 70 років.

Про це повідомляють на офіційному сайті університету.

У незвичайній палітурці був примірник роману “Des destinées de l’âme” (“Доля душі”) французького письменника Арсена Уссе, обгорнутий шкірою пацієнтки психіатричної клініки, яка померла.

Власником копії на початку XX століття був терапевт Людовик Булан, колишній співробітник закладу. Він узяв зразки шкірного покриву без згоди жінки. У 1950-х книгу передала Гарварду вдова дипломата Джона Стетсона-молодшого.

Повідомляється, що книга залишиться у сховищі, але “етично небезпечний характер її походження і подальшої історії” змусив університет поміняти обкладинку на іншу зі звичних матеріалів.

“Основна проблема створення цього тому полягала в тому, що лікар, не бачачи перед собою цілої людини, вчинив одіозний акт: зняв шматок шкіри з померлого пацієнта, зробив це майже напевно без згоди та використовував його в палітурці книжки, з якою багато хто працює вже більше ніж 100 років”, – прокоментував знахідку бібліотекар Гарварду Том Хайрі.

Донедавна бібліотека надавала книжку будь-якому студенту без необхідних попереджень і застережень про обкладинку. Студенти старших курсів за її допомогою навіть підколювали новачків, переконуючи їх дістати примірник з полиць і замовчуючи про людські рештки, які в ньому містяться. Утім, тоді походження шкіри вважалося лише легендою.

У 2014 році Гарвард провів дослідження матеріалу обкладинки, і вчені підтвердили, що вона і справді зроблена з людської шкіри. Публікація результатів викликала хвилю “постів у сенсаційному, нездоровому і гумористичному тоні”, яка призвела до аналогічного резонансу в міжнародних ЗМІ. Представники університету також зв’язалися з французькою владою, щоб вирішити, як вчинити з останками.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мисливці за скарбами знайшли стародавні монети вартістю 5,6 мільйона доларів (фото)

У січні 2019 року семеро друзів у Великій Британії випадково знайшли скарб із монетами практично тисячолітньої давності.…

2 хв. ago

Їжа, яка може вас убити: топ-5 смертельно небезпечних страв

Захоплення гастрономією може бути не лише цікавим, а й небезпечним. У різних куточках світу існують…

11 хв. ago

Центральну МСЕК буде ліквідовано. Ляшко озвучив терміни

Центральну медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) планують ліквідувати до кінця поточного тижня. Про це на брифінгу…

20 хв. ago

У Китаї запустили найбільшу вітряну турбіну в історії: вона викликала несподіваний ефект

У Китаї в серпні 2024 року компанія Mingyang Smart Energy встановила гігантську вітряну турбіну потужністю 20 МВт…

28 хв. ago

Пенсії 2024 — одна категорія громадян отримує на 6 тис. грн більше

В Україні є категорія осіб похилого віку, яка поточного року почала отримувати на кілька тисяч гривень…

39 хв. ago

Чоловік вийшов із коми, втративши 40 років спогадів: він переконаний, що йому 24 (фото)

68-річний італієць, якого збила машина і який опинився в комі, втратив майже 40 років спогадів.…

56 хв. ago