Повернення зі Швеції додому: українські біженці змінили свою думку

Українські біженці активно облаштовуються у Швеції. Дві треті працездатних українців уже знайшли роботу, а майже половина можуть розмовляти шведською мовою. Які плани на повернення українських біженців у Швеції та як вони інтегрувалися? Міжнародна Організація з Міграції опублікувала новий звіт про наміри та потреби українських біженців у Швеції. У квітні та травні 2024 року опитали 3451 людину із України і порівняли результати із отриманими у 2023 році.

Зокрема, 81% опитаних не мають наміру кудись переїжджати зі свого нинішнього місця проживання, що свідчить про стабільність та задоволеність умовами перебування.

Серед працездатних біженців 88% беруть участь в ринку праці: або мають роботу, або шукають її. До слова, працевлаштовані з них 66%. Торік цей показник був 58%.

Що заважає українцям у працевлаштуванні у Швеції:

  • мовний бар’єр (76%);
  • відсутність підходящої роботи в районі проживання;
  • відсутність необхідних кваліфікацій або їх визнання;
  • дискримінація;
  • відсутність транспорту до робочого місця;
  • складно поєднувати догляд за близькими і роботу;
  • стан здоров’я.

Шведською мовою можуть розмовляти 47% опитаних. Торік такий рівень знання мови був у 26%.

Більше половині респондентів (55%) вистачає коштів на проживання. Основним джерелом грошей для 55% є робота (50% у 2023 році). Для 17% опитаних основне джерело доходу – підтримка з боку влади, 15% грошима допомагає сім’я або друзі. Близько 44% респондентів проживають в окремому житлі (орендують або придбали квартиру).

Чи планують українці повертатись додому?

Згідно з результатами дослідження, тільки 13% українських біженців прагнуть повернутися в Україну, коли це стане безпечно. У 2023 році такий намір мали 28% опитаних.

Тих, хто не визначився щодо повернення, у 2024 році – 24%, тоді як у 2023 році сумнівалися 31% респондентів. Водночас не хочуть чи не можуть повернутися до України 58% опитаних біженців. У 2023 році таку відповідь давали 37% респондентів.

Бажання залишитися у Швеції в довгостроковій перспективі змінилося у 2024 році в 68% опитних (серед них 72% – чоловіки). Автори дослідження роблять висновки, що перспективи стабільної роботи, вищі зарплати та кращі соціальні переваги створюють стимул для українців будувати нове життя у Швеції, а не повертатися в Україну, навіть коли закінчиться війна.

Нагадаємо, Швеція стикається з нестачею робочої сили у майже 40 професіях. Сектори, які відчувають нестачу робочої сили такі: освіта, охорона здоров’я, ІТ, інженерія та будівництво, виробництво та машинобудування, кваліфіковані професії.

Ольга Степанова

Recent Posts

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

8 хв. ago

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

10 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

34 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

43 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

50 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

55 хв. ago