З липня пластикові пляшки зникнуть з полиць магазинів: ЄС вводить нові стандарти

Згідно з новою директивою ЄС, компаніям дозволено продавати одноразові пластикові вироби з ковпачками і кришками (наприклад, пляшки для напоїв), “якщо ковпачки і кришки залишаються прикріпленими до контейнерів на етапі використання продуктів за призначенням”, пише IFLScience

Це частина плану зі скорочення пластикових відходів. При цьому ЄС заявляє, що “ковпачки і кришки із пластику, які використовуються для контейнерів для напоїв, належать до числа одноразових пластикових предметів, які найчастіше зустрічаються на пляжах у Союзі”.

Ми всі іноді втрачаємо кришки, і, звісно, вони не зникають просто так у порожнечі. Тому є надія, що, зберігши кришку прикріпленою до пляшки, обидві частини пляшки зрештою будуть перероблені, а не забруднять навколишнє середовище. 

Вперше це правило було оголошено ще в 2018 році, і воно, схоже, не надто сподобалося гігантам пляшкових напоїв, таким як Coca-Cola і Nestlé. Але незважаючи на це, ЄС зрештою залишився на своєму, і директива, що описує зміни, була опублікована в червні 2019 року, фактично закріпила це правило в камені. 

Очікується, що члени ЄС дотримуватимуться нових правил з 3 липня, хоча протягом останніх кількох місяців багато хто помічав пляшки з прив’язаними кришками в магазинах, як всередині ЄС, так і за його межами. Відбувається це тому, що багато напоїв, які продаються в пластикових пляшках, виробляються серійно. І для компаній було б серйозною проблемою (тобто дорого) перемикатися між різними конструкціями кришок для різних ринків. До того ж, наразі Україна в процесі вступу до Європейського союзу, тому ми також можемо очікувати на такі нововведення.

Поява нових кришок була зустрінута споживачами з сумішшю похвали, здивування і розчарування, причому деякі люди скаржилися на те, що їх важко загвинтити або вони заважають під час пиття.

До речі, ЄС встановив для себе крайній термін – 3 липня 2027 року – для оцінки результатів нового правила. Хоча поки що невідомо, чи будуть вони враховувати думку споживачів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік після пересадження серця продовжив життя свого донора та одружився з його коханою

Чоловік, який отримав нове серце в результаті трансплантації, зрештою прожив життя, до жаху схоже на…

24 хв. ago

У жовтні українцям із ТЦК масово розішлють ці повістки: що про них треба знати

В Україні існує кілька видів повісток, які громадяни призовного віку можуть отримувати під час загальної мобілізації…

31 хв. ago

“Не бачив нічого смішнішого”: у Північній Кореї зняли рекламу для туристів за участі росіян

Корейська туристична компанія Korea International Travel Company випустила малобюджетну рекламу, щоб привернути увагу іноземних відпочивальників.…

43 хв. ago

Як перевозити готівку та уникнути штрафів при виїзді з України

В Україні можна вільно перевозити через кордон готівку до 10 тисяч євро без необхідності декларування…

49 хв. ago

В Україні дозволили виписувати мешканців із квартири без їхнього відома: хто в зоні ризику

В Україні відбулися суттєві зміни у процедурі зняття громадян із реєстраційного обліку у житлових приміщеннях.…

1 годину ago

Антарктида стрімко озеленюється: площа, вкрита мохами та рослинами, збільшилася на 1000%

Вчені більше не лякають кліматичною кризою, яка обрушиться на планету в майбутньому, а прямо заявляють…

1 годину ago