Робота влітку. У яких країнах найкращі пропозиції для українців

З середини весни розпочався високий сезон виробництва, тому у більшості європейських країн, які є напрямками трудової міграції для українців, є пропозиції роботи – це Польща, Литва, Чехія, Нідерланди, Німеччина тощо. За даними Євростату станом на березень, в Німеччині зараз 1,5 млн 760 вакансій, в Нідерландах – 413 тис.., майже 50,5 тис. пропозицій роботи в Польщі, майже 26 тис – в Литві, 248 тис – в Чехії.

Як розповіла керівниця міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Маргарита Нестеренко, останні десять років у Польщі і загалом у багатьох європейських країнах спостерігається нестача працівників і на просту фізичну роботу на промислові підприємства чи логістичні склади, де зазвичай не вимагають досвіду роботи і знання місцевої мови. А також таких фахівців, як електрики, зварювальники, водії вантажівок, кухарі  й інших висококваліфікованих працівників (фінансистів, спеціалістів IT, медиків, тощо).

«Польща активно продовжує залучати працівників з України і на традиційні сезонні польові роботи, а також на виробництво. В полі можна заробити заробити 5-9 тис. злотих (50-91 тис грн). Це праця зі збору врожаю і інша робота на полях, де зарплата залежить від кількості робочих годин і продуктивності. Вона підходить тим, хто звик до подібної роботи в Україні», – розповіла Нестеренко.

Керівниця Міграційної платформи EWL  зазначила, що також багато роботи на підприємствах харчової промисловості, будівництві, на логістичних складах через наближення сезону розпродажів (це в основному робота з сортування і комплектації замовлень, посилок). Також є вакансії у сфері послуг – це робота в готелях і ресторанах в туристичний сезон.

За словами Нестеренко, литовський ринок праці насичений різного роду вакансіями для українців. Литовські роботодавці пропонують роботу на підприємствах автомобільної галузі та харчової промисловості. «Без знання литовської мови і досвіду можна заробити від 900 євро на руки на старті. Потім за рахунок бонусів і премій зарплата зростає – на деяких вакансіях до 1300-1500 євро нетто», – розповіла експертка.

Як зазначила керівниця Міграційної платформи EWL, більше пропозицій для українців з’являється у Німеччині та Нідерландах. «Це країни, які відчувають гострий дефіцит кадрів і почали відкривати свої ринки праці для українців після повномасштабного вторгнення. Українці зацікавлені працювати в Німеччині, Нідерландах і загалом усе частіше обирають західні країни Європи через вищі зарплати. Натомість є особливості працевлаштування і проживання в цих країнах. Процедури і вимоги складніші, ніж в країнах Східної Європи», – пояснила Нестеренко.

Керівниця міжнародної рекрутації зауважила, що зараз європейські працедавці цікавляться, які умови праці і зарплати пропонують в інших країнах і що варто зробити їм, щоби зацікавити українців.  «Беручи до уваги великий досвід роботи українців за кордоном, вмотивованість і бажання українців працювати, на європейських ринках поступово для українців з’являтиметься більше вакансій. Навіть в тих країнах, які зараз не надто активно інтегрують українців у локальний ринок праці», – пояснила Нестеренко. 

1. Що найчастіше входить до сезонної роботи?

Сезонні роботи – це в тому числі робота в сільському господарстві (різного роду праця на полях і в садах), яка триває з квітня-травня по вересень-жовтень. Але поняття ширше, зазначає Нестеренко. Загалом для трудових мігрантів прийнято вважати роботу по сезонах виробництва. Наприклад, зараз з квітня почався сезон робіт (власне літній). А це і:

  • робота в агросекторі,
  • робота на підприємствах (харчова промисловість – рибзаводи, заводи з виробництва морозив, автомобільна промисловість, де збільшується кількість вакансій)
  • будівництво,
  • робота на логістичних складах.

«Наступний сезон буде десь з жовтня до грудня – перед Різдвом. І знову на виробництві і в логістиці буде багато вакансій, бо до Різдва багато усього виробляється, купується, пакується», – розповіла Нестеренко. 

2.  Які вимоги до працевлаштування та особливості (забезпечення житлом і т.д.) Якою є зарплатна вилка у такій роботі?

Як зазначила Нестеренко, зараз українці у країнах ЄС працюють на умовах тимчасового захисту, це дає можливість перебувати у країні й працювати без оформлення додаткових дозволів на роботу. Але в кожній країні є свої нюанси.

Тимчасовий захист отримати достатньо просто, запевняє експертка. «У Польщі, Литві, Чехії, Словаччині й Румунії це можна зробити  за один день і вже наступного виходити на роботу.  Але варто враховувати, що, наприклад, в Чехії не зможуть отримати тимчасовий захист українці, які від початку повномасштабного вторгнення вже перебували за кордоном більш як один місяць», – зауважила Нестеренко. 

Нагадаємо, польський уряд серйозно думає про скорочення робочого тижня. На порядку денному два варіанти: перехід на чотириденний робочий тиждень або скорочення стандартного робочого тижня з 40 до 35 годин.  Зазначається, що остаточне рішення буде прийнято після ретельного аналізу та консультацій з різними групами, які торкнулися цієї зміни.

Раніше, в Ісландії провели успішні експерименти з чотириденним робочим тижнем за участю 2,5 тис. людей. Про це повідомляє CBS News з посиланням на звіт Асоціації за стійкість і демократію Ісландії (Alda) і британського центру Autonomy. У звіті опубліковані результати двох масштабних випробувань програми, що проводилися з 2015 по 2019 рік із 4-денним робочим тижнем без скорочення заробітної плати. У дослідженні взяли участь 2500 працівників переважно державного сектору, що становить приблизно 1% населення Ісландії працездатного віку.

До слова, у Польщі не вистачає українських робітників. Замість сезонної роботи українські біженці виїжджають до інших країн ЄС. В результаті немає бажаючих виконувати сезонні роботи.

Ольга Степанова

Recent Posts

СБУ викрила на корупції ексглаву Західного міжрегіонального управління Мін’юсту

Служба безпеки ліквідувала корупційну схему в Західному міжрегіональному управлінні Мін’юсту, яке є головним органом із…

4 хв. ago

У Південній Кореї робот вчинив самогубство через рік роботи в мерії

Робот, який працював адміністратором в міській раді міста Гумі в Південній Кореї самоліквідувався, стрибнувши зі…

12 хв. ago

«Найпростіший вчинок у світі»: мільярдер Баффет віддав рекордну суму на благодійність

Один із найбагатших людей на планеті Уоррен Баффет передав акції Berkshire Hathaway на суму $5,3…

21 хв. ago

Аномальна спека накрила Україну: стало відомо, де вона затримається надовго

Липень, другий місяць літа, в Україні розпочнеться з аномальної спеки — першого тижня максимальна денна температура…

30 хв. ago

В Мережі набирає популярності ретролайфгак, як відіпрати світлі речі до білосніжного кольору

Влітку хочеться носити лише білий одяг, але доглядати за ним часто настільки складно, що мало…

39 хв. ago

Роботодавці інформуватимуть ТЦК про працівників-ухилянтів

Згідно із чинним українським законодавством, роботодавці повинні брати участь у оповіщення своїх військовозобовʼязаних працівників. В іншому випадку…

48 хв. ago