Як швець без чобіт: у Росії через атаки по НПЗ закінчується бензин

Через атаки дронів по російських НПЗ у найбільшій у світі нафтовій державі закінчується бензин. Росіяни змушені заправляти свої авто за “захмарними” цінами.

Про це повідомляє Politico. Лише за останній тиждень ціни на бензин у РФ зросли на 10%, а з початку року вони зросли на 20%, досягнувши шестимісячного максимуму.

Постачання нафтопродуктів до Росії скорочується, а частина заводів на тлі частих атак дронами змушена припиняти свою роботу. За підрахунками аналітиків, з початку 2024 року на території РФ постраждали від атак понад 12 нафтопереробних заводів у дев’яти різних регіонах.

“Це як комар: якщо ви не можете його знайти, не можете убити, і він продовжує повертатися ніч за ніччю, ви будете втомлені. Це дуже хороший спосіб зняти напругу з лінії фронту”, — заявив колишній офіцер британської військової розвідки та фахівець із планування НАТО Філіп Інгрем.

Внаслідок українських атак Росія скоротила експорт палива до майже історичного мінімуму — минулого тижня було відвантажено трохи більше 712 тисяч тонн дизельного пального та газойлю. Хоча за аналогічний період часу у 2023 році обсяг експорту становив понад 844 000 тонн.

Аналітики кажуть, що для Кремля це одразу і політична, і військова проблеми. До того ж більшість країн світу, які раніше співпрацювали з Росією, відмовилися від імпорту російських нафтопродуктів.

“Дешеве паливо не тільки має важливе значення для військових зусиль Росії, але і є ключовою частиною пропозиції президента Володимира Путіна суспільству, протиотрути від відсталих зарплат і слабкого рубля. Тенденція, зважаючи на все, збережеться і в найближчому майбутньому”, — пише Politico.

Щобільше, Росія може дійти до того, що найближчим часом їй доведеться імпортувати бензин із запасів, що зберігаються у Білорусії.

Ольга Степанова

Recent Posts

Спортсмен уклав контракт зі своєю дівчиною про обов’язковий інтим при кожній зустрічі

Модель Джессіка Гойкочеа, яка з 2021 року зустрічається з колишньою зіркою футбольного клубу "Барселона" Марком…

4 години ago

Тайсона Ф’юрі захейтили у Великій Британії після поразки Усику

Британський боксер Тайсон Ф'юрі програв бій Олександру Усику за звання абсолютного чемпіона світу у надважкій…

4 години ago

Посилення мобілізації: на сайтах пошуку роботи з’явились вакансії з бронюванням

У сервісі пошуку роботи Work.ua зʼявився окремий розділ, а також фільтр з вакансіями, у яких…

4 години ago

Штраф за непоновлення даних у ТЦК: скільки доведеться сплатити українцю

18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію, в результаті чого всі військовозобовʼязані громадяни повинні оновити…

4 години ago

У Житомирі дві дівчинки вкоротили собі віку, зістрибнувши з багатоповерхівки

У вівторок, 21 травня, у Житомирі двоє дівчаток-підлітків зістрибнули з багатоповерхівки й загинули. Поліція вивчає обставини…

4 години ago

Відключення світла триватимуть місяцями: в “Укренерго” повідомили погані новини

В "Укренерго" попередили, що відключення світла у населення буде тривати й надалі через значний дефіцит електроенергії, який…

5 години ago