Зміна клімату не пощадить Європу: повені стануть звичним явищем

Зміна клімату призводить до суттєвого збільшення ймовірності екстремальних погодних явищ, таких як нещодавні повені в Центральній Європі. За даними звіту World Weather Attribution, ризик подібних подій зріс вдвічі через глобальне потепління. Ця міжнародна група вчених вивчає вплив змін клімату на екстремальні погодні умови.

Чотириденна злива, що стала однією з найсильніших за всю історію спостережень у цьому регіоні, призвела до масштабних повеней. Вчені зазначають, що зміна клімату зробила такі зливи не тільки більш імовірними, а й на 7% сильнішими. За їхніми підрахунками, ці погодні явища тепер трапляються вдвічі частіше, ніж за умов стабільного клімату.

Повені, скріншот: YouTube

Науковці попереджають, що потепління планети, зумовлене викидами викопного палива, призводить до все більш руйнівних наслідків. Як зазначила дослідниця з Імперського коледжу Лондона Джойс Кімутай, поки нафту, газ та вугілля не буде замінено відновлюваними джерелами енергії, такі катастрофи, як шторм “Борис”, ставатимуть дедалі частішими, паралізуючи економіку та завдаючи шкоди навколишньому середовищу.

У звіті World Weather Attribution вказується на рідкісне поєднання холодного повітря над Альпами та теплого повітря над Середземним і Чорним морями. Хоча це явище є незвичним, зміна клімату зробила його більш імовірним та інтенсивним.

Згідно з прогнозами, подібні штормові явища можуть відбуватися раз на 100-300 років за умов поточного клімату, що потеплішав на 1,3 °C у порівнянні з доіндустріальним рівнем. Проте якщо температура зросте до 2 °C, кількість опадів під час таких штормів збільшиться на 5%, а їх частота зросте на 50%.

Романчук Микола

Recent Posts

Світ готується до хвороби Х: Голубовська розповіла, який вірус обговорюється

Докторка медичних наук і професорка Ольга Голубовська відповіла, чи можуть мавпяча віспа та пташиний грип призвести до…

5 години ago

ТЦК можна ліквідувати хоч завтра: у ЗСУ сказали, що для цього потрібно

Павло Кішкар, підполковник та старший офіцер командування Сухопутних військ України, запропонував радикальні зміни в системі…

5 години ago

Статки Марка Цукерберга перевищили 200 мільярдів доларів. За два роки вони зросли майже в шість разів

Статки засновника Facebook Марка Цукерберга перевищили 200 мільярдів доларів, підрахував Bloomberg. Він став четвертою людиною…

5 години ago

У Києві пролунали вибухи, КМВА повідомляє про роботу ППО

У ніч проти понеділка, 30 вересня, у Києві під час повітряної тривоги пролунали вибухи. Як повідомили у Київській міській військовій…

6 години ago

Наче десь в Африці: окупований Донецьк накрило стихійне лихо (фото, відео)

Тимчасово окупований Донецьк 29 вересня накрило потужне стихійне лихо. У місті, яке з 2014 року…

6 години ago

ПриватБанк продав 245 заправок, які раніше контролював Коломойський

Приватбанк продав 245 заправок та 33 земельні ділянки, що контролювались Коломойським за майже 696 мільйонів…

7 години ago