В Європі планують створити нову країну: вона буде найменшою у світі

На території Албанії планують створити нову мусульманську державу, за зразком Ватикану. Вона стане найменшою країною світу та покликана зруйнувати стереотипи про мусульман. Принаймні так заявляє прем’єр-міністр Албанії Еді Рама.

План передбачає створення на території Тирани, столиці Албанії, нової країни, яка отримає назву Суверенна держава Ордену Бекташі. За територією нова держава буде найменшою у світі — приблизно 0,11 км кв. Для порівняння, це лише чверть розміру Ватикану, який наразі є найменшою країною.

За словами Еді Рами, цей проєкт має на меті просування толерантного та модерністського бачення ісламу. Албанія, яка завжди пишалася своєю релігійною толерантністю, хоче стати прикладом для всього світу, демонструючи мирне співіснування різних релігійних громад.

Хто такі бекташі

Головну роль у створенні нової держави відіграє суфійський Орден Бекташі, який було засновано ще у XIII столітті в Туреччині. Проте через переслідування з боку турецької влади бекташі перемістили свій релігійний центр життя до Тирани майже сто років тому. На чолі ордену стоїть духовний лідер, відомий як Баба Монді. 

Бекташі мають унікальний підхід до ісламу, поєднуючи містицизм з елементами доісламських вірувань. Їхня версія релігії відрізняється від багатьох традиційних течій ісламу, через що бекташі часто переслідувалися як єретики. Проте вони завжди відігравали важливу роль в албанському суспільстві, зокрема у боротьбі за незалежність від Османської імперії.

Особливість нової мусульманської країни

На відміну від багатьох мусульманських держав, теоретична країна в Албанії не буде впроваджувати жорсткі релігійні правила. За словами Баба Монді, у новій державі жінки матимуть право носити будь-який одяг, не буде заборони на алкоголь, а всі рішення прийматимуться з любов’ю та добротою. Монді наголошує, що “Бог нічого не забороняє, саме тому він дав нам розум”.

Суверенна держава Ордену Бекташі прагне стати центром релігійної толерантності, просвіти та розвінчання негативних стереотипів про іслам. Бекташі активно виступають проти ісламістського екстремізму, а Баба Монді називає мусульманських екстремістів, які підривають бомби “ковбоями”. 

Країна займатиме територію комплексу в житловому районі Тирани, де зараз знаходиться штаб-квартира Ордену Бекташі. Комплекс включає куполоподібний зал для зустрічей і молитов, музей, клініку, архіви та адміністративні офіси Баба Монді.

Вона матиме власну адміністрацію, паспорти та кордони. Проте Суверенна держава Ордену Бекташі не матиме армії чи прикордонників, а її основним принципом стане духовність. 

Міжнародні виклики та визнання

Поки що незрозуміло, чи визнають суверенітет цієї нової держави інші країни. Албанський уряд активно працює над законопроєктом, який визначить правовий статус нової країни. За словами прем’єр-міністра Еді Рами, про детальний план створення нової країни знає лише його найближче оточення, однак він сподівається на підтримку з боку Заходу. Найменше Рама очікує визнання від Ірану, з яким Албанія розірвала дипломатичні відносини через масштабні кібератаки на держустанови у 2022 році.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що в Європі може утворитись нова країна. Проросійський лідер Мілорад Додік має намір провести референдум про відділення Республіки Сербської від Боснії та Герцеговини.

Романчук Микола

Recent Posts

“Заснована колишніми офіцерами СС”: в Австрії на виборах перемогли фашисти, — Politico

Згідно з попередніми прогнозами, на виборах в Австрії ультраправа "Партія свободи" здобула перемогу. Це стало…

20 хв. ago

Ізраїль знищив морський порт хуситів та електростанції в Ємені (відео)

Армія оборони Ізраїлю у неділю, 28 вересня, атакувала Ємен. Удари нанесли по портовій інфраструктурі та електростанції хуситів.…

24 хв. ago

Чому старші жінки вибирають молодих чоловіків: скільки тривають такі стосунки

Наразі все більше жінок 40+ хоче зустрічатися з молодшими чоловіками, насправді, у такого вибору безліч…

39 хв. ago

ЗСУ можуть відстояти Вугледар: аналітик BILD назвав умову

У ЗСУ все ще є можливість відстояти Вугледар, за умови, що вони втримають лінію постачання на…

42 хв. ago

Темрява до 18 годин: Україна зіткнеться з критичними випробуваннями

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила тривожний звіт про можливі наслідки російських…

44 хв. ago

Уперше за 28 років. Збірна України з футзалу вийшла до півфіналу ЧС-2024

Збірна України з футзалу розгромила національну команду Венесуели в матчі 1/4 фіналу чемпіонату світу-2024 з футзалу.…

47 хв. ago