Сонячні панелі по всьому світу під загрозою: явище з космосу може їх знищити

Сонячні панелі перебувають під серйозною загрозою через космічне явище, яке може їх “вбити”, — атмосферний пил. Стартап Бостонського університету Sol Clarit розробив електродинамічний екран, який знищує пил і тим самим перешкоджає забрудненню фотоелементів, пише ecoticias.com.

Те, що пил є одним із найлютіших ворогів сонячних панелей, уже було доведено кількома дослідженнями. Брудний фотоелемент працює гірше, ніж чистий на 29,76%. Пил має тенденцію накопичуватися на певних ділянках і це може призвести до постійних ефектів. Цей вид забруднення також спричиняє зниження ефективності на 8-15%, затуляючи сонячне світло. Варто зазначити, що атмосферний пил буває природного і штучного походження. Природний виникає внаслідок осадження космічного пилу з неба, а також унаслідок підняття пилу, пилку, попелу вітром. У морі теж утворюється пил із кристалів солі з висохлих водяних бризок.

Очищення сонячних батарей водою може розв’язати проблему, проте в посушливих регіонах води і без того мало, щоб витрачати її на фотоелементи. Також проблематично почистити сонячні елементи, розташовані на дахах будинків. Є компанії, які займаються клінінгом вручну, за допомогою роботів і спеціальних пристроїв.

Стартап Sol Clarity розробив систему очищення панелей, яка використовує додатковий електродинамічний шар, що працює з невеликим електричним зарядом. Система називається Electrodynamic Screen (або EDS). Наразі компанія повинна продовжити тестування системи та забезпечити фінансування.

Зрештою, проблема, яка може поставити під загрозу сонячні батареї на планеті, — це пил. Поки що деякі компанії шукають способи її вирішення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

8 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

23 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

33 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

43 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

58 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

1 годину ago