В’єтнам хоче придбати F-16, але США не дають дозволу

Сполучені Штати ще у 2016 році зняли ембарго на постачання зброї до В’єтнаму, але з того часу країна закупила в американців зброї менш як на 400 млн доларів – в основному кораблі берегової охорони та навчальні літаки. Причина цьому доволі банальна – висока вартість озброєння від американських компаній в умовах обмеженого оборонного бюджету країни, а також питання сумісності з наявним на озброєнні системами.

Разом з тим, ще у 2022 році у В’єтнамі заявили про намір диверсифікації закупівлі озброєння, щоб вийти з-під залежності від РФ у цьому напрямку. Тож тепер Ханой приціняється до серйознішого озброєння – як нещодавно повідомило видання Reuters, США та В’єтнам обговорюють продаж військово-транспортних літаків C-130 Hercules від Lockheed Martin, причому йдеться про версію C-130J, пише uagolos.com.

Для прикладу, у 2022 році Держдеп США погодив продаж Австралії одразу 24 літаків C-130J-30 на суму аж у 6,35 млрд доларів із низкою різноманітного супутнього обладнання. Чи, наприклад, у тому ж році було погоджено продаж літаків Super Hercules Єгипту на 2,2 млрд доларів – відомо, що країна планувала закупити 12 літаків.

Водночас якщо говорити про оборонний бюджет В’єтнаму, то протягом останніх років йдеться про поступове зростання показників – з 6,5 млрд доларів у 2020 році до 7,8 млрд доларів у 2024, а у 2025 на оборону планують витратити ще на 400 млн більше – 8,2 млрд доларів. Але витрати на закупівлю озброєння за кордоном, звичайно ж, значні менше, тому В’єтнам досить обмежений у бюджетах.

У США, вочевидь, розуміють побоювання В’єтнаму щодо вартості озброєння і тому серед варіантів можуть запропонувати фінансову підтримку, щоб покрити технічне обслуговування та інші витрати. Не виключено, що за умови підписання контракту Сполучені Штати також можуть надати літаки у кредит.

Наразі всі обговорення про закупівлю військово-транспортних літаків проходять за “зачиненими дверима” – поки що невідомо, якою може бути вартість ймовірної угоди і яку взагалі кількість літаків хоче закупити Ханой, а сам процес перемовин може бути ускладнений занепокоєнням Вашингтону щодо порушення прав людини у цій країні.

Важливий нюанс також у тому, що насправді військово-транспортні С-130J – це не перші літаки, щодо яких В’єтнам веде перемовини із США. Нагадаємо, раніше цього року стало відомо, що сторони обговорюють масштабну угоду із продажу В’єтнаму багатофункціональних винищувачів F-16, також відомо, що в’єтнамська поліція зацікавлена в американських гелікоптерах.

Зараз же з посиланням на одного з в’єтнамських посадовців видання повідомляє, що перемовини по винищувачах дійсно були, але по цьому напрямку просування немає через побоювання щодо стосунків Ханою з іншими країнами, зокрема і з Китаєм. Також є занепокоєння стосовно погодження продажу озброєння для F-16.

Тому зрештою В’єтнам кинув око саме на військово-транспортні літаки, бо їх фактично можна вважати “оборонними” чи ж взагалі “небойовими” машинами, і також США ймовірно простіше буде погодити продаж саме військово-транспортних літаків.

Раніше Defense Express розповідав, що В’єтнам прицінюється до південнокорейських САУ K9, а раніше у 2023 році очільник міністерва оборони країни мав зустріч із керівництвом Hanwha, під час якої якраз і оглянув ці самохідні артилерійські установки.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

1 годину ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

1 годину ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago