ТОП-3 каталізатора для розвалу РФ: назвали найбільш робочий

Молодший сержант ЗСУ у відставці, голова громадської організації “Українське об’єднання “Мрія” Юрій Гудименко оцінив, що може стати каталізатором якщо не для розвалу країни-агресора Росії, то хоча б для акцій протесту всередині країни.

“Чому розвалюються країни, через які внутрішні процеси? Перший – соціальні заворушення. Росія це проходила в 1917 році. Там є дуже багато “лівих”, є “праві”, і між ними починається конфлікт, громадянська війна, і в результаті цього Фінляндія, Польща та ще деякі країни отримують і відстоюють свою незалежність”, – сказав Гудименко в інтерв’ю Главреду.

При цьому він вважає, що зараз про соціальні зрушення в Росії не йдеться.

“Не можна говорити, що це цілком неймовірно, але у такого сценарію дуже маленький відсоток ймовірності”, – вважає експерт.

Друга можлива причина розвалу Росії – політична криза.

“Чи є в РФ процеси, які чітко оформляються в політичну кризу? Тобто, наприклад, два центри влади, які перетягують владу між собою? Поки що ми цього теж не бачимо – суб’єктність є лише у Путіна і у людей, яких так чи інакше з ним асоціюють”, – зазначив Гудименко.

За його словами, третій каталізатор – національні заворушення.

“Чи є в Росії потенціал до національних заворушень? Тому що Росія це фактично імперія – там є поневолені народи, які користуються меншими правами, ніж етнічні росіяни. А в деяких регіонах, навпаки, етнічні росіяни володіють меншими правами ніж ті народи, які в них є. Тобто є внутрішнє протистояння, і умовний Дагестан поводиться зовсім не так, як Санкт-Петербург. На це накладається ще й потенційна релігійна історія, тому що в Росії щодня зростає кількість мусульман, але де-факто державною релігією є православ’я, і це також створює внутрішній конфлікт”, – пояснив він.

Гудименко вважає, що варто працювати якраз з третім варіантом – “щоб республіки, які за фактом є автономними, бачили можливі переваги в тому, що вони стають повністю незалежними республіками”.

“Такі переваги є, але якщо говорити більш конкретно, потрібно звертати увагу на ті республіки, в яких є зовнішні кордони, тобто з іншими країнами. Умовно кажучи, якщо Автономна Республіка оточена Росією з усіх боків (анклав), то говорити про те, що навіть якщо зі зброєю в руках можна завоювати собі незалежність і побудувати економіку, перебуваючи у фактичній блокаді, не можна. Але в РФ дуже багато республік, зокрема на Кавказі, який спалахував в 90-і роки, мають безпосередні зовнішні кордони та з ними потрібно працювати в першу чергу”, – резюмував він.

Хто такий Юрій Гудименко

Юрій Володимирович Гудименко (нар. 14 грудня 1987, Запоріжжя) — український політичний діяч, лідер Руху “Демократична Сокира”, у минулому – блогер, телеведучий, публіцист, пише Вікіпедія.

З початку повномасштабного вторгнення – молодший сержант ЗСУ у відставці, керівник громадської організації “Українське обʼєднання “Мрія”

Розвал Росії – прогнози

Частина регіонів країни-агресора Росії схильні до того, щоб рано чи пізно “відколотися” і стати самостійними. Народний депутат України, дипломат Богдан Яременко сказав, з яких регіонів потенційно може початися розпад РФ.

Дипломат Володимир Огризко вважає, що масштабні протести в Росії можуть прискорити розпад країни, особливо коли внутрішні структури в Кремлі почнуть боротися між собою. За його словами, розпад РФ нагадуватиме розвал СРСР.

Ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука вважає, що Росія може розвалитися на частини з кількох причин, і перша з цих причин – економічна. Є низка дотаційних регіонів, яким вигідно те, що вони отримують кошти від Москви. Але великі багаті регіони не зацікавлені в тому, щоб і далі бути в ролі дійної корови. У деяких регіонах люди можуть зважитися на бунт.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

25 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

26 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

27 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

38 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

40 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

41 хв. ago