США оголосили про завершення військової місії: звідки виводять війська

Уряди США та Іраку оприлюднили заяву про згортання військової місії у боротьбі з терористичним угрупуванням “Ісламська держава” в Іраку протягом року. Про це йдеться у спільній заяві США та Іраку.

Заява містить три пункти, у першому з яких наголошується, що завершення місії планується протягом наступних 12 місяців, але не пізніше за вересень 2025 року. Щоправда, в заяві немає даних про точний масштаб виведення військ.

У документі йдеться, що відбудеться перехід до двостороннього партнерства у сфері безпеки таким чином, щоб підтримувати іракські сили та зберігати тиск на ІДІЛ.

“По-друге: оскільки Ірак є ключовим членом Коаліції, а також з метою запобігання поверненню терористичної загрози ІДІЛ з північного сходу Сирії, та за умови дотримання умов на місцях та консультацій між Іраком, США та членами Коаліції, військова місія Коаліції, яка діє в Сирії… продовжиться до вересня 2026 року”, – йдеться у повідомленні.

По-третє, зазначають США та Ірак, Вища військова комісія зобов’язується призначити процедури, необхідні для досягнення того, що зазначено у вищезгаданих пунктах, терміни та механізми їх виконання, включаючи процедури забезпечення фізичного захисту радників Коаліції, присутніх в Іраку протягом перехідного періоду, відповідно до Конституції та законів Іраку. Практичні кроки щодо виконання цих зобов’язань уже розпочалися.

У заяві також додали, що Ірак подякував коаліції за підтримку та допомогу, надану іракським силам безпеки для протистояння цій спільній загрозі та забезпечення територіальної поразки ІДІЛ в Іраку.

“Ми наголошуємо на необхідності продовження всіх зусиль для того, щоб загроза з боку цієї терористичної організації жодним чином не повернулася”, – йдеться у повідомленні.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Ліквідація лідера «Хезболли». Ізраїль перебуває в стані підвищеної готовності

Ізраїль перебуває у стані підвищеної готовності до ширшого конфлікту після того, як стало відомо про ліквідацію…

12 хв. ago

Вчені виростили біблійне дерево з таємничого насіння, якому тисяча років (фото)

Смола дерева, яке виросло з давнього насіння, що було знайдено в пустельній печері біля Єрусалиму,…

20 хв. ago

Пристрасть до красивого життя перемогла: Наомі Кемпбелл крала гроші зі свого

Зараз ім'я Наомі Кемпбелл на вустах у всіх. Але, на жаль, не завдяки її блискучим виходам…

32 хв. ago

Гетманцев розповів про можливий другий етап підвищення податків

Голова Комітету з питань податкової політики Данило Гетманцев припустив можливість другого етапу підвищення податків. Він підкреслив,…

46 хв. ago

Брата і сестру посадили за коров’ячі жовчні камені на $3 млн: яким був їхній бізнес

В Уругваї засудили до тюремного ув'язнення брата і сестру за контрабанду коров'ячих жовчних каменів на…

60 хв. ago

“Україна буде змушена піти на болісні поступки”: Зеленський готується до переговорів, — ЗМІ

За п'ять тижнів до президентських виборів у США, коли на кону майбутнє поставок зброї, фінансової…

1 годину ago