Дві третини українських біженців планують залишитися в Чехії

Українці все менше мають намір повертатися додому з Європи. Принаймні, біженці, які живуть у Чехії. Приблизно дві третини біженців з України планують залишитися тут навіть після закінчення тимчасового захисту. Це приблизно на 20 відсотків більше, ніж рік тому. Лише близько 20 відсотків біженців розраховують повернутися на батьківщину після закінчення війни. Це випливає з опитування, підготовленого для чеського МВС Центром вивчення громадської думки Інституту соціології Академії наук Чехії.

27 вересня міністерство повідомило, що цього року для продовження тимчасового захисту зареєструвалися 320 304 українці. Три п’ятих із них жінки.

З опитаних 28 відсотків відповіли, що «точно» хочуть залишитися в Чехії, ще 38 відсотків обрали відповідь «скоріше так». Дванадцять відсотків однозначно висловилися за повернення на батьківщину, ще десять воліли б повернутися. Решта респондентів вагалися або не захотіли відповідати.

Найбільше не хочуть повертатися молоді чоловіки віком до 35 років. Що зрозуміло – в Україні на них чекає мобілізація. Вони й досить швидко адаптувалися в країні. Вони представлені в багатьох сферах – і в роботі за наймом, і в бізнесі, і у вишах. Позначається і відносна легкість вивчення чеської.

Біженці найчастіше приїжджають із Закарпатської та Харківської областей або з Києва. Більша частина з них мешкає в трьох найбільших містах Чехії, тобто в Празі, Брно та Остраві. У Празі проживає понад чверть усіх біженців, а саме 26 відсотків.

Три чверті біженців проживають у квартирах або будинках, сімнадцять відсотків у гуртожитках. Ще чотири відсотки респондентів вказали місцем проживання готель, пансіонат або подібну установу. Близько 1,5 відсотка респондентів користуються можливістю безоплатного гуманітарного проживання, що надається державою.

Ті, хто виїхав до Чехії, як правило, адаптувалися в країні. 86 відсотків працюють повний робочий день. Три відсотки йдуть на випадкову роботу. Порівняно з минулим роком зросла економічна активність біженців – частка працюючих збільшилася з 53 відсотків до 61 відсотка, а частка підприємців незначно збільшилася з трьох відсотків до 4,6 відсотка.

Частка безробітних серед біженців становить сьогодні лише 13,5 відсотків.

Порівняно з результатами минулорічного опитування, знання біженцями чеської мови значно покращилося. Нині понад 50 відсотків опитаних можуть говорити чеською. Найкраще своє знання чеської мови оцінили молоді люди віком від п’ятнадцяти до сімнадцяти років.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

“Залишилося 7 днів”: чоловік виявив моторошну знахідку за своїм сміттєвим баком (фото)

Повернувшись пізно ввечері додому з роботи, чоловік жахнувся, виявивши поруч зі сміттєвим відром трикутну язичницьку…

2 години ago

Подорож на край світу: за чим вікінги пливли до самого серця Арктики

Вікінги розпочали надзвичайні пошуки дорогоцінної слонової кістки, просунувшись у найвіддаленіші північні регіони Землі. Пошуки привели…

2 години ago

Не можна залишати: експерт назвав електричні прилади, які “висмоктують” гроші

Криза вартості життя все ще залишається реальністю і багато людей намагаються заощадити гроші там, де…

2 години ago

Нетаньягу назвав причину ліквідації лідера “Хезболли”

Вчора внаслідок авіаударів Ізраїль ліквідував лідера "Хезболли". Сьогодні, 28 вересня, ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу назвав…

2 години ago

Без нього за кермо не пустять: водіям потрібно отримати спеціальний код

З метою підвищення безпеки дорожнього руху та гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами, в Україні…

3 години ago

Дженніфер Лопес показала Бену Аффлеку, що він втратив (фото)

55-річна американська акторка і співачка Дженніфер Лопес, яка 20 серпня подала на розлучення з Беном Аффлеком через…

3 години ago