Дві третини українських біженців планують залишитися в Чехії

Українці все менше мають намір повертатися додому з Європи. Принаймні, біженці, які живуть у Чехії. Приблизно дві третини біженців з України планують залишитися тут навіть після закінчення тимчасового захисту. Це приблизно на 20 відсотків більше, ніж рік тому. Лише близько 20 відсотків біженців розраховують повернутися на батьківщину після закінчення війни. Це випливає з опитування, підготовленого для чеського МВС Центром вивчення громадської думки Інституту соціології Академії наук Чехії.

27 вересня міністерство повідомило, що цього року для продовження тимчасового захисту зареєструвалися 320 304 українці. Три п’ятих із них жінки.

З опитаних 28 відсотків відповіли, що «точно» хочуть залишитися в Чехії, ще 38 відсотків обрали відповідь «скоріше так». Дванадцять відсотків однозначно висловилися за повернення на батьківщину, ще десять воліли б повернутися. Решта респондентів вагалися або не захотіли відповідати.

Найбільше не хочуть повертатися молоді чоловіки віком до 35 років. Що зрозуміло – в Україні на них чекає мобілізація. Вони й досить швидко адаптувалися в країні. Вони представлені в багатьох сферах – і в роботі за наймом, і в бізнесі, і у вишах. Позначається і відносна легкість вивчення чеської.

Біженці найчастіше приїжджають із Закарпатської та Харківської областей або з Києва. Більша частина з них мешкає в трьох найбільших містах Чехії, тобто в Празі, Брно та Остраві. У Празі проживає понад чверть усіх біженців, а саме 26 відсотків.

Три чверті біженців проживають у квартирах або будинках, сімнадцять відсотків у гуртожитках. Ще чотири відсотки респондентів вказали місцем проживання готель, пансіонат або подібну установу. Близько 1,5 відсотка респондентів користуються можливістю безоплатного гуманітарного проживання, що надається державою.

Ті, хто виїхав до Чехії, як правило, адаптувалися в країні. 86 відсотків працюють повний робочий день. Три відсотки йдуть на випадкову роботу. Порівняно з минулим роком зросла економічна активність біженців – частка працюючих збільшилася з 53 відсотків до 61 відсотка, а частка підприємців незначно збільшилася з трьох відсотків до 4,6 відсотка.

Частка безробітних серед біженців становить сьогодні лише 13,5 відсотків.

Порівняно з результатами минулорічного опитування, знання біженцями чеської мови значно покращилося. Нині понад 50 відсотків опитаних можуть говорити чеською. Найкраще своє знання чеської мови оцінили молоді люди віком від п’ятнадцяти до сімнадцяти років.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

“Лише раз на місяць”: жінка розлучається з чоловіком після 40 днів шлюбу

Нещодавно жінка з Агри, що в індійському штаті Уттар-Прадеш, подала на розлучення зі своїм чоловіком…

2 хв. ago

Безробітні можуть отримати від 8 тисяч гривень в місяць: які умови

Безробітні українці можуть приєднатися до громадських робіт. Оплата на таких роботах складає не менше 8…

5 хв. ago

Зміниться до невпізнання: вчені показали, що станеться з нашою планетою за мільярди років

Земля не завжди мала такий вигляд, як зараз, і моделювання показує, наскільки сильно змінилася планета через…

8 хв. ago

Як на оригінальному фото: житель Ірландії сфотографував Лох-Несське чудовисько

Житель Ірландії Дін Бітті заявив, що сфотографував Лох-Несське чудовисько під час відпочинку на місцевому озері…

26 хв. ago

Чекати ще не довго: коли в Україну прийде справжня осінь і стане прохолодніше

Першими похолодання в Україні відчули жителі західних областей – там уже знизилася температура повітря і почалися дощі.…

28 хв. ago

Автомобілі навчили здавати п’яних водіїв у поліцію: втекти не вийде

Для всіх наших дорогих і шановних читачів, які мають відношення до керування автомобілем, або навіть…

37 хв. ago