Євросоюз наказав дипломатам відмовитися від поїздок і вечірок через перевитрати бюджету – FT

Європейські дипломати отримали припис відмовитися від поїздок, скасувати вечірки і відкласти плани з ремонту резиденцій через перевитрату бюджету.

Про це повідомляє газета Financial Times із посиланням на п’ять джерел.

Як пише видання, Європейська служба зовнішніх зв’язків (ЄСЗЗ) має скоротити витрати на 43,6 млн євро, що становить майже 5% від спочатку запланованої суми.

Згідно із семирічним бюджетним планом на 2021-2027 роки, щорічне зростання витрат департаментів ЄС, не пов’язаних із зарплатою, не має перевищувати 2%. За словами чиновників, цього року перевитрата коштів у ЄСЗС виявилася найбільшою в абсолютному вираженні, через що дипломатам і видали такий припис, повідомляє FT.

Представник ЄСЗС заявив, що довелося скоротити “всі видатки, які можна”, і урізати фінансування закордонних представництв (загалом їх 145), “незважаючи на згубні наслідки для нашого глобального охоплення”. Близько 50 представництв “мають критичні проблеми” із забезпеченням безпеки, але на те, щоб поставити нові замки, решітки на вікнах і камери, немає грошей, сказав чиновник. За його словами, деякі резиденції непридатні для проживання, дипломати змушені жити в інших місцях. Також службовцям доводиться менше користуватися службовими автомобілями з водіями і навіть канцелярським приладдям.

За словами співрозмовників FT, наступного року фінансові труднощі посиляться, через що ЄСЗС буде складно зберегти дипломатичну присутність у низці країн Африки та Латинської Америки.

У FT нагадали, що генеральний секретар Європейської служби зовнішніх справ Стефано Санніно ще в березні попередив, що відомство “вкрай недофінансоване”, а його бюджет у понад 880 мільйонів євро на рік не відповідає рівню інфляції.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

3 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

19 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

28 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

41 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

51 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago