В Австралії знайшли найстаріше послання в пляшці

На пляжі на північ від острова Ведж в Австралії Тоня Іллман знайшла 132-річне послання у пляшці.  Дівчина спершу вважала, що знайшла гарну прикрасу для будинку, але пізніше з’ясувалося, що пляшка на пляжі є чимось значно ціннішим.

Про це пише видання IFLScience.

“Вона виглядала як гарна стара пляшка, тому я підняв її, думаючи, що вона добре виглядатиме в моїй книжковій шафі. Подруга мого сина виявила записку, коли пішла висипати пісок. Записка була вологою, щільно скрученою та й обмотаною мотузкою. Ми віднесли її додому і висушили, а коли відкрили, то побачили, що це був друкований бланк німецькою мовою з дуже слабким німецьким почерком”, – розповіла вона.

Іллман та її чоловік, провівши кілька інтернет-розслідувань, запідозрили, що їх знахідка могла бути частиною 69-річного експерименту з дрейфуючими пляшками, який проводила Німецька військово-морська обсерваторія для вивчення поверхневих течій океану. В записках у пляшках містилися відомості про дату і координати місця викиду, назву та маршрут судна, а також прохання до знайшовшого повернути пляшку із зазначенням часу і місця її виявлення в обсерваторію або німецьке консульство.

Деталі записки, знайденої Іллманом, свідчать, що пляшка перебувала на судні, яке пливло з Кардіффа (Уельс) до Макассару (Індонезія) у 1886 році. Після огляду експертами, що включав датування паперу та порівняння почерків, у Музеї Західної Австралії та сучасних відділеннях Німецької військово-морської обсерваторії знахідка була підтверджена як найстаріше з коли-небудь знайдених послань у пляшці.

Доктор Росс Андерсон, помічник куратора морської археології в Музеї Західної Австралії, розповів: «Дата і координати точно відповідають тим, що вказані в повідомленні у пляшці». Неймовірно, але архівний пошук у Німеччині виявив оригінальний метеорологічний журнал “Паули”, і там була запис від 12 червня 1886 року, зроблена капітаном, яка повідомляла, що дрейфуючу пляшку викинули за борт.

Ольга Степанова

Recent Posts

WSJ: Путін зазнав чергової невдачі

В умовах економічної кризи, спричиненої вторгненням в Україну, Росія спробувала відмовитися від торгівлі із Заходом…

4 хв. ago

Антитренд цього сезону: ці речі треба викинути зі свого гардеробу

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

8 хв. ago

ТОП-4  фрази СРСР, які зруйнували впевненість у цілому поколінні

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть…

19 хв. ago

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

34 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

49 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

59 хв. ago