Десятки тисяч українців і росіян втекли в Аргентину і Бразилію: як співіснують дві громади

Через економічні негаразди, диктатуру та постійну загрозу примусової відправки на фронт з Росії від початку повномасштабної війни втекли сотні тисяч громадян. Багато з них зрештою осіли у Бразилії та Аргентині, де досить м’яке міграційне законодавство, пише The Wall Street Journal.

Російські політичні мігранти оселяються переважно в аргентинській столиці Буенос-Айресі та бразильському прибережному місті Флоріанополіс, що на крайньому півдні країни. Новачки відкрили російськомовні салони краси, ресторани, дитячі садки та невеликі театри. Інші — цифрові кочівники, які працюють російською мовою та отримують оплату в іноземній валюті або криптовалюті.

Нейтральна позиція Бразилії щодо вторгнення в Україну в поєднанні з помітною відсутністю інтересу бразильців до цієї війни полегшили росіянам облаштування тут.

Згідно з даними уряду, з початку березня 2022 року до кінця минулого року до Бразилії в’їхало близько 60 тисяч громадян Росії. Вони інвестували понад 300 мільйонів доларів, головним чином у нерухомість. Близько 36 000 українців також прибули до Бразилії протягом того ж періоду, багато з яких теж осіли на півдні – де менш спекотний клімат і нижча злочинність, ніж у Ріо чи Сан-Паоло.

Перша хвиля росіян, що ринули до Латинської Америки, включала вагітних жінок, які прямували до Аргентини. Ця країна надає негайне громадянство новонародженим і тимчасовий дозвіл на проживання та роботу для їхніх батьків. Бразилія також надає пільги для молодих батьків, дозволяючи іммігрантам подавати документи на громадянство після народження дитини в країні. 

До того ж паспорти Аргентини і Бразилії відкривають кордони багатьох країн, зокрема і Європи, які закритті для громадян РФ, у тому числі через війну в Україні.

“Легкість отримання громадянства в країнах Південної Америки привернула увагу західних чиновників після того, як було виявлено, що російські шпигуни створювали підроблені особи в Аргентині для шпигунства в Європі”, – зауважує WSJ.

До Аргентини з початку війни приїхало понад 75 000 росіян, свідчать урядові дані міграції. За цей же період близько 11 000 українців приїхали також до Аргентини. До речі, тут ще з 19 століття проживає велика українська діаспора, яка відправляла в Україну ліки, одяг та іншу допомогу з початку війни.

У Буенос-Айресі нещодавно прибулі росіяни мало контактують із сформованою українською громадою, сказав Хорхе Данилишин, голова української культурної асоціації в Аргентині. Хоча деякі приєдналися до антивоєнних протестів перед посольством Росії, більшість іммігрантів не хочуть брати участь в антивоєнному русі.

“Вони зупиняються перед дверима нашої організації, читають знаки протесту, які ми виставили, і продовжують йти”, — сказав Данилишин. Тим не менш, напруги між групами немає, сказав він. “Конфлікт в Україні, а не в Аргентині”.

Економічна криза в Аргентині дала можливість деяким росіянам купувати квартири за зниженими цінами. Місцеві агенти з нерухомості кажуть, що росіяни були однією з найбільших груп іноземних покупців минулого року.

Позиція Бразилії та Аргентини щодо війни в Україні

Нагадаємо, Бразилія, яка є партнером Росії в організації БРІКС, відмовилася запроваджувати санкції проти агресора. Також вона категорично відмовляється допомагати Україні зброєю, навіть продавати її.

При цьому Бразилія разом з Китаєм намагається реалізувати російську формулу миру, відповідно до якої, потрібно укласти негайне перемир’я без вигнання агресора з окупованої території.

Натомість в Аргентині торік до влади прийшов новий президент із відверто антиросійськими та проукраїнськими поглядами. Він пообіцяв зробити Аргентину головним лоббістом України в регіоні. Також Аргентина увійшла до складу робочої групи “Рамштайн”, яка допомагає Україні зброєю.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

1 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

14 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

24 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

37 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

52 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

52 хв. ago