Європа хоче закритись від Росії «залізним куполом»: Туск розповів умови

«Залізний купол» над Європою, якого неодноразово вимагав Дональд Туск, може стати реальністю. Перед самітом у Брюсселі польський прем’єр-міністр запевнив, що проект європейського щита протиповітряної оборони стає пріоритетним для всього Євросоюзу.

Прем’єр-міністр додав, що в Євросоюзі він знаходить партнерів, які підтримують визнання побудови спільної ППО елементом необхідної європейської політики.

Уже після заходу стало відомо, що позитив Польщі виявився не даремним. Адже, як виявилось, проект буде дійсно реалізований, за умови, якщо Євросоюз його профінансує. Про це заявив журналістам польський прем’єр Дональд Туск після саміту лідерів ЄС у Брюсселі.

«Польщі в результаті вдалося «пробити» цей проект (йдеться саме про деталі проекту загальноєвропейської системи ППО, – «Главком»)», – зазначив Туск на брифінгу, трансляція якого велася у соціальних мережах канцелярії польського прем’єра. 

Нагадаємо, як писало видання Bloomberg ще у травні цього року, прем’єр-міністри Греції та Польщі Кіріакос Міцотакіс та Дональд Туск запропонували голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн ініціювати створення спільної системи протиповітряної оборони, яка фінансувалася б із загального бюджету ЄС. Союзу потрібна «флагманська програма», така як повітряний щит, написали вони у листі до Ляйєн та уповноважених осіб ЄС.

Раніше Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали  Європейський Союз побудувати лінію оборони вздовж кордону з Росією та Білоруссю, щоб захистити ЄС від військових загроз з боку Москви.У листі до голови ЄС, який буде обговорюватися на саміті в Брюсселі, який розпочнеться в четвер, лідери чотирьох країн акцентують, що проєкту захисту 27 країн блоку з 450 мільйонами населення, також потрібна фінансова підтримка.

Ольга Степанова

Recent Posts

Безугла подала заяву в ДБР на Сирського, бо її не пускають до ЗСУ

Народний депутат Мар'яна Безугла продовжує з'ясовувати стосунки з головкомом ЗСУ Олександром Сирським. Сьогодні заступниця голови…

2 хв. ago

У Росії заявили про прорив у смт Північне завдяки виритому підземному тунелю

Міністерство оборони РФ заявляє про прорив російських військ у селище міського типу Північне (стара назва…

9 хв. ago

Начштабу “Азова” пригрозив тим, хто виступає за зупинку війни по лінії фронту

Начальник штабу "Азова" Богдан Кротевич виступив із погрозами на адресу тих, хто виступає за зупинку…

16 хв. ago

У Білорусі обіцяють застосувати ядерну зброю в разі загрози своїй незалежності

Білорусь може застосувати ядерну зброю "в разі загрози своїй незалежності". Про це заявив в інтерв'ю…

24 хв. ago

Автомат та окопи замість лекцій та конспектів: кого зі студентів відправлять на військову підготовку

З 1 вересня 2025 року курс базової військової підготовки стане частиною освітнього процесу у всіх…

31 хв. ago

Названо ймовірну причину провального виступу Байдена на дебатах із Трампом

Причиною того, що чинний президент США Джо Байден невдало виступив на дебатах із кандидатом на пост глави…

37 хв. ago