Відень став лігвом шпигунів РФ: у WSJ розповіли, як кілери пілота Кузьмінова отримали гроші

Росія зараз активно використовує Австрію на користь своїх спецслужб, в тому числі наземним шляхом переправляє до до країни великі суми готівкою. Далі російські “дипломати” розвозять ці гроші по всій Європі, часто у своїх особистих речах, які поліція не може перевіряти. Так само були передані гроші для кілерів, які вбили в Іспанії російського військового пілота Максима Кузьмінова, який до цього здався Україні, викравши російський вертоліт.

Відень зараз є базою для російських таємних операцій, зокрема фінансування та логістичної підтримки вбивств, диверсій і вербування в усій Європі, а також промислового шпигунства та операцій зі здійснення впливу, пише The Wall Street Journal з посиланням на австрійську розвідку. Але не не тільки Відень, наприклад, після того як Німеччина 2023 року закрила російське консульство в Мюнхені, яке підозрювали в роботі на спецслужби РФ, “російський персонал просто переїхав у Зальцбург”, пояснюють в австрійській розвідці, бо австрійське місто буквально через кордон від Баварії.

Співрозмовники WSJ у розвідці наголошують, що Відень взагалі став новим “лігвом” російських шпигунів у Європі, відколи після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну з Євросоюзу вислали 600 шпигунів, які видавали себе за дипломатів. Після цього кількість російських держслужбовців в Австрії за останні два роки зросла з 300−400 до більш ніж 500 осіб, з них більш ніж половина – “дипломати й адміністратори”. У розвідці Австрії вважають, що до половини з них є шпигунами.

Зазначається, що російські дипломати і допоміжний персонал живуть у більш ніж 40 об’єктах нерухомості у Відні, якими володіє Москва або люди й компанії, пов’язані з Москвою. На дахах об’єктів росіяни встановили обладнання для спостереження, зокрема стеження за супутниковими телекомунікаціями. WSJ нагадує, що Австрія є нейтральною державою і не входить у військові союзи, а шпигунство на території країни є законним, якщо не спрямоване проти самої Австрії.

За даними газети, російські шпигуни у Відні можуть бути причетні до відстеження постачання західної зброї в Україну з Польщі та операції з убивства Кузьмінова, який після переходу на бік України жив в Іспанії. За словами співробітників західних служб безпеки, кілери, які п’ять разів вистрілили в пілота, а потім переїхали його машиною, отримали оплату готівкою, наданою російськими держслужбовцями саме у Відні.

Вбивство Максима Кузьмінова: як це було

Нагадаємо, що у серпні 2023 року Кузьмінов здався Україні разом із вертольотом Мі-8 збройних сил Росії, яким керував, унаслідок шестимісячної спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони України (операція “Синиця”). Вертоліт, який перевозив деталі до винищувачів Су-27 і Су-30СМ, приземлився в Харківській області. Унаслідок спецоперації двох членів екіпажу ліквідували.

Це був перший випадок здавання в полон пілота РФ разом із вертольотом. Після операції Кузьмінов і його сім’я якийсь час перебували в Україні, сім’ю заздалегідь вивезли з РФ. Потім росіянин переїхав до Іспанії, де мав жити, не привертаючи до себе уваги.

Але 13 лютого цього року. 28-річний Кузьмінов був убитий в Іспанії В той день до його будинку під’їхав білий Hyundai Tucson. В салоні було двоє невідомих чоловіків, які декілька годин чекали на свою жертву. 

О 16:20 приїхав сам Кузьмінов. Він поставив авто у гараж, вийшов на вулицю, після чого його покликали вбивці. Коли він розвернувся, кілери розстріляли пілота, після чого переїхали автівкою його тіло та втекли з місця злочину. 

Іспанські правоохоронці підозрюють, що в даному випадку могло йтися про помсту. Скоріше за все, за вбивством стоїть росія: це дуже в дусі спецслужб на кшталт ГРУ чи ФСБ. До того ж з точки зору російського режиму, Кузьмінов є зрадником, до того ж дуже відомим, публічним та успішним. А таке спецслужби зазвичай не пробачають. На місці злочину знайшли гільзи від пістолету Макарова.

Фактично, нікому окрім кремля не потрібно було вбивати чоловіка. Окрім цього є інформація, що при собі Кузьмінов мав досить велику суму грошей. Однак ні гроші, ні цінні речі, ні елітний автомобіль загиблого кілери не чіпали. Що також наводить на думку, що вбивство було демонстративним і не було скоєне якимись бандитами в корисливих цілях. 

В Україні смерть льотчика прокоментували досить прохолодно. В РНБО зазначили, що пропонували Кузьмінову залишитися в Україні, де йому б гарантували захист. Однак він не погодився та вирішив поїхати до Іспанії, чого йому заборонити не могли. А далі трапилося те, що трапилося. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Системи Patriot непридатні для боротьби з російськими авіабомбами – Зеленський

Системи Patriot марні для боротьби з російськими авіабомбами. Про це заявив президент України Володимир Зеленський…

1 годину ago

В’язниця, депресія та алкоголізм: мольфар озвучив передбачення для нардепа Тищенка

Поки що нардеп Миколи Тищенка, схоже, що став на поріг вельми "крутих" випробувань. Навіть екстрасенси…

2 години ago

Фронт, який ми провалили: військова жорстко розкритикувала дії ТЦК (відео)

На початку повномасштабного вторгнення біля військкоматів були довжелезні черги добровольців, а зараз дії ТЦК схожі…

2 години ago

Африканські пристрасті: першого липневого дня Україну накриє аномальна спека

Завтра, 1 липня, Україна стане одним із найспекотніших регіонів Європи. В окремих областях слід очікувати…

2 години ago

Безугла подала заяву в ДБР на Сирського, бо її не пускають до ЗСУ

Народний депутат Мар'яна Безугла продовжує з'ясовувати стосунки з головкомом ЗСУ Олександром Сирським. Сьогодні заступниця голови…

2 години ago

У Росії заявили про прорив у смт Північне завдяки виритому підземному тунелю

Міністерство оборони РФ заявляє про прорив російських військ у селище міського типу Північне (стара назва…

2 години ago