У КНДР стратили 22-річного хлопця за серіали та музику K-pop

У доповіді про права людини в Північній Кореї за 2024 рік, опублікованій міністерством об’єднання Південної Кореї, докладно описується триваюче переслідування культурного імпорту. Було зібрано свідчення 649 втікачів із КНДР. І стало відомо про публічну страту 22-річного юнака за заборонену музику і серіали. Про це пише The Guardian.

За словами неназваного перебіжчика, молодого чоловіка з провінції Південний Хванхе було публічно страчено 2022 року за прослуховування 70 південнокорейських пісень, перегляд трьох фільмів та їхнє розповсюдження, що є порушенням північнокорейського закону, який було ухвалено 2020 року та який забороняє “реакційну ідеологію і культуру”.

У доповіді докладно описуються масштабні зусилля влади Північної Кореї з контролю за зовнішніми потоками інформації, особливо націленими на молодь.

Інші приклади репресій включають покарання за “реакційні” практики, як-от носіння нареченими білих суконь, наречені, що несуть наречену, носіння сонцезахисних окулярів або розпивання алкоголю з келихів для вина — все це розглядається як південнокорейські звичаї.

Мобільні телефони також часто перевіряються на предмет написання імені контакту, виразів і сленгових термінів, які, як вважається, мають південнокорейський вплив, стверджується у звіті. Хоча обидві Кореї говорять однією мовою, тонкі відмінності з’явилися після поділу після Корейської війни 1950-53 років.

Заборона на K-pop є частиною кампанії із захисту північнокорейців від “згубного” впливу західної культури, що розпочалася за часів колишнього лідера Кім Чен Ира і посилилася за часів його сина Кім Чен Ина.

Кім Чен Ин із дочкою Фото: KCNA

У 2022 році фінансоване урядом США “Радіо Вільна Азія” заявило, що режим веде боротьбу з “капіталістичною” модою і зачісками, націлюючись на вузькі джинси і футболки з іноземними словами, а також на пофарбоване або довге волосся.

Експерти кажуть, що просочування південнокорейської популярної культури в північнокорейське суспільство може створити загрозу ідеології, яка вимагає абсолютної лояльності до “непогрішимої” династії Кімів, яка править країною з моменту її заснування 1948 року.

Путін і Кім їдуть на “Мерседесі” Фото: KCNA

За словами недавнього перебіжчика з Північної Кореї, незважаючи на такі жорсткі заходи, вплив південнокорейської культури, включно з нещодавніми телевізійними шоу, мабуть, неспинний.

“Швидкість впливу південнокорейської культури на Північну Корею дійсно висока. Молоді люди слідують і копіюють південнокорейську культуру, і вони справді люблять все південнокорейське”, — сказала журналістам на брифінгу в Сеулі 20-річна дівчина, яка втекла з КНДР.

Навіть незважаючи на те, що кордон із Китаєм значною мірою закрито після спалаху Covid-19, інформація все ще просочується і поширюється через неформальні мережі.

Протягом останніх тижнів Північна Корея відправила через кордон тисячі повітряних куль з відходами у відповідь на запуск повітряних куль з Півдня, вантаж яких містив антипхеньянські листівки, доларові купюри і USB-накопичувачі із записами K-pop і корейських дорам.

Повітряні кулі з Південної Кореї Фото: Yonhap News

“Після перегляду корейських дорам багато молодих людей ставлять запитання: “Чому ми повинні так жити?” Сам я думав, що краще помру, ніж продовжу жити в Північній Кореї”, — заявив журналістам перебіжчик.

Жінка, яка втекла з КНДР на дерев’яному човні в жовтні минулого року, зізналася, що Кім Чен Ина часто критикують, але тільки за зачиненими дверима.

“Звичайно, ми не можемо публічно говорити щось погане про Кім Чен Ина, але в колі близьких друзів, коханих або членів сім’ї ми засуджуємо його”, — заявила вона.

Ольга Степанова

Recent Posts

Газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю

З 2025 року в Україні для всіх споживачів встановлять єдиний тариф на постачання газу, але…

2 хв. ago

Трамп, принц Гаррі та багато інших: у мережі з’явився список гостей вечірок P Diddy (фото)

Популярного американського музиканта і продюсера Шона Комбса, більш відомого під псевдонімом P Diddy (Puff Daddy), звинуватили в…

21 хв. ago

Telegram створить свій аналог Youtube

Месенджер Telegram має намір запустити власний відеохостинг на зразок Youtube. Адміністрація платформи навіть оголосила конкурс на створення відеоплеєра,…

36 хв. ago

“Ми будемо біля ТЦК до ранку”. Ломаченко опублікував відео “знущання над усією Україною”

Колишній чемпіон світу з боксу у трьох вагових категоріях Василь Ломаченко у себе в соціальних мережах влаштував…

40 хв. ago

Циклон Finny накриє Україну: в яких областях очікувати сильні дощі

У неділю на Україну обрушиться циклон Finny, який принесе зливи та грози в західні, північні,…

46 хв. ago

Паста доктора Амосова: як правильно готувати суміш-панацеєю від усіх хвороб

У періоди, коли ми частіше стикаємося з інфекціями та застудами, добре дбати про свій імунітет,…

53 хв. ago