Москва виставить «рахунок за війну» п’яти мільйонам росіян

Податкова реформа, яку готує російська влада, щоб наповнити бюджет, що витрачає кожен третій карбованець на війну, торкнеться до 5 мільйонів російських громадян.

Таку оцінку у понеділок дають аналітики Альфа-банку, посилаючись на попередні параметри підвищення податків, які наприкінці минулого тижня затвердив податковий комітет Держдуми РФ.

Згідно з рекомендаціями Комітету, з 2025 року підвищений податок на доходи фізосіб сплачуватимуть росіяни, які заробляють більше 150 тисяч рублів на місяць. Це, на думку депутатів, збереже «конкурентоспроможність» російської економіки та «привабливість» її податкової системи порівняно з «дружніми» країнами, зокрема державами ЄАЕС.

“У разі затвердження цей захід торкнеться 3-5 млн громадян”, – пишуть аналітики Альфа-банку. Вони нагадують, що спочатку поріг для підвищеного ПДФО пропонувалося встановити на рівні 1 млн. рублів на рік, тобто близько 83 тисячі рублів на місяць, а в цьому випадку під збільшення податку на доходи потрапили б удвічі більше людей — до 10 млн. чоловік,

За даними Росстату, у лютому 2024 року середня зарплата по Росії становила 78 432 рублі на місяць і за рік збільшилася більш ніж на 13 тисяч рублів. Її номінальне зростання склало 19,3%, а реальне — з урахуванням інфляції — досягло 10,8%.

За даними Bloomberg, для тих, хто потрапить під нові податкові параметри, ПДФО буде збільшено з 13 до 15%. Додатково влада розглядає 20-відсоткову ставку для громадян, які заробляють більше 5 млн рублів на рік (від 416 тисяч рублів на місяць).

Розподіл податкового тягаря у бік тих, хто має вищі особисті та корпоративні доходи, «справедливо», говорив президент РФ Володимир Путін , анонсуючи податкову реформу в посланні Федеральним зборам 29 лютого. Нові податкові ставки потрібно «зафіксувати до 2030 року», щоб «забезпечити тим самим стабільні та передбачувані умови для реалізації будь-яких, зокрема довгострокових, інвестиційних проектів», говорив президент.

«Найвищі податки на домогосподарства з високими доходами» дозволять Путіну отримати від 0,5% до 1% ВВП додаткових зборів до бюджету, які «допоможуть фінансувати його війну в Україні», зазначає Олександр Ісаков , головний економіст у Росії Bloomberg Economics.

По-друге, додатковий податковий тягар «зменшить відтік капіталу» і тиск на рубль, зазначає він: люди, які мають гроші, будуть змушені віддати їх державі замість того, щоб купувати валюту або намагатися евакуювати заощадження з країни.

Зрештою, додає Ісаков, Путіну потрібні гроші на фінансування його заходів підтримки народжуваності, рівень якої, згідно з Росстатом, минулого року став мінімальним з 1999 року.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Чоловік зіткнувся з ведмедем, залізши до його лігва: чим це закінчилося (відео)

Сербський блогер зняв на відео момент, коли він зіткнувся з ведмедем, залізши в його лігво.…

4 хв. ago

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

12 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

20 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

28 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

36 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

44 хв. ago